El Teide & het Nationale Park Las Cañadas

De besneeuwde top van El Teide
De besneeuwde top van El Teide

Belangrijke trekpleister van Tenerife, zeker voor de meer avontuurlijke reiziger, is de berg El Teide en het Nationale Park waarin de berg ligt. Met 3718 meter de hoogste berg van Spanje, zomer en winter zijn de toppen met sneeuw bedekt. De Teide is ontstaan uit vulkanische activiteit gedurende duizenden jaren wat het spectaculaire, grillige, kleurrijke uiterlijk van nu heeft bepaald. De koning der vulkanen, de Pico del Teide, is door de eeuwen heen een berg geweest die mensen fascineerde, angst inboezemde, aantrok en afstootte. De Guanchen leefden rondom de berg, maar de bergtop zélf werd gevreesd.

Ook later was de berg een bron van vragen: zou de vulkaan tot uitbarsting komen, zoals hij in 1909 nog deed? Zou de berg te beklimmen zijn, zoals ontdekkingsreiziger/wetenschapper Alexander von Humboldt in 1799 voor het eerst deed? Inmiddels is de berg in een diepe slaap, alhoewel uit de zijflanken nog steeds zwaveldampen opstijgen. De vulkaan ligt in een veel grotere krater, Las Cañadas genaamd. De rand van deze krater is zo’n 45 kilometer, alleen het zuidelijk deel van de rand is intact gebleven.

Het hele gebied is in 1954 tot Nationaal Park verklaard, al met al een beschermd gebied van 20.000 hectare, een adembenemend gebied ook. Alhoewel het een kaal gebied van alleen vulkanische rotsen lijkt, is het gebied wel degelijk begroeid. Zo groeit er het unieke Teide-viooltje tussen de meer dan honderd andere plantensoorten. En de taginaste, een soort slangenkruid met rode bloesems in mei en juni.

Je kunt een auto huren en het Nationale Park ingaan om het natuurgeweld eens van dichtbij te bekijken, je kunt ter plekke gaan wandelen. Er is geen benzinestation, dus vul de tank. Las Cañadas is te bereiken via La Orotava, via Vilaflor, via Santiago del Teide of Guía de Isora en via La Laguna. Niet alle gebieden in het park zijn toegankelijk, maar dat wordt goed aangegeven. Belangrijk om te weten als je van plan bent om te gaan wandelen: het kan koud en/of regenachtig zijn (neem warme en waterdichte kleding mee), het kan een zware tocht worden (neem eten en drinken mee!), de zon kan fel branden (neem pet of hoedje, zonnebrandcrème en zonnebril mee!), het gebied is vanzelfsprekend rotsachtig (neem goede bergschoenen met profiel mee!) en een goede conditie is vereist als je van plan bent de top van de berg te beklimmen.

Kies niet een moeilijkheidsgraad die boven je macht ligt, het bezoekerscentrum kan op dit gebied adviseren. Boven is de lucht zuurstofarm, mensen met hartproblemen kunnen dit avontuur beter niet aangaan. Er is een kabelbaan die tot 200 meter onder de top van de berg komt, die doet daar slechts acht minuten over (22 euro), maar wordt bij slechte weersomstandigheden (regen, sterke wind) gesloten (www.teleferico-teide.com).

Je kunt zonder gids wandelen, maar (zeker handig als je onervaren bent) ook met gids. Er zijn tientallen uitgezette wandeltochten, waaronder drie gratis wandelingen mét gids vanuit het bezoekerscentrum Centro de Visitantes (geopend van 9.00 tot 16.00 uur) in El Portillo. Het bezoekerscentrum verstrekt goede wandelkaarten, noodzakelijk voor de wandeling door het gebied, en ook informatie over flora en fauna. Om 9.30, 11.30 en 13.30 uur gaan wandelingen met gidsen van start. De populairste bezoekersplekken zijn Los Roques en de Teide zelf. De Teide heeft twee uitkijkpunten: La Fortaleza en Pico Veija, de uiterste top is alleen met een speciale vergunning te bezoeken. Deze vergunning moet je (mét legitimatiebewijs) aanvragen bij het Buro Beheer Nationale Park, Calle Emilio Calzadilla 5 in Santa Cruz. De wandeltochten vanaf het bezoekerscentrum duren variërend tussen de 2 en 4 uur.

Er zijn in het gebied twee slaapplekken van uiteenlopend karakter: de comfortabele, chique Parador Nacional met zwembad, restaurant en alle voorzieningen en -voor één overnachting- de berghut Altavista op 3200 meter hoogte met zo’n 60 bedden en alleen het hoogst noodzakelijke. Voor de échte wandelaars dus, de wandelaars die de hele klim per voet doen.

Om een indicatie te geven: van de voet van de Teide naar de top is twee dagen lopen, die overnachting in de berghut is dan dus hard nodig. Zes kilometer ten noordoosten van het park is de sterrenwacht, de Observatorio del Teide, voor een blik op de schitterende hemel boven de bergen. www.iac.es.

Kaart van El Teide & het Nationale Park Las Cañadas en omgeving