Garachico

Het dorpsplein van Garachio
Het dorpsplein van Garachio

Garachico, zo’n 25 kilometer ten westen van Puerto de la Cruz, is een stadje met een wrede geschiedenis: in 1706 werd het bedolven door een vulkaanuitbarsting, onverwacht spuwde de Teide massa’s lava over het stadje uit. Tot dan toe was Garachico zeer welvarend, vooral door de export van de beroemde Malmsey-wijnen en suiker en scheepsbouw. Er bleven maar een paar gebouwen gespaard, zoals het 16e-eeuwse kasteel San Miguel, een vierkant fort van 20 bij 20 meter. Dit kasteel behoorde aan de graaf van Gomera wiens paleis te vinden is op het centrale pleintje van de stad waar ook de 18e-eeuwse Santa Ana kerk te vinden is.

De gigantische rots van honderd meter hoogte voor de kust van Garachico herinnert nog aan de vulkaanuitbarsting, net als de door lavastromen ontstane natuurlijke zwembaden met de naam El Caletón. Hier is het altijd druk met mensen die zonnen, baden of komen eten bij de vele visrestaurants die het stadje rijk is. Na de ramp emigreerden veel bewoners van het stadje naar Zuid-Amerika, maar langzaam maar zeker werd Garachico toch weer opgebouwd. Op de oude lavalagen werden druiven verbouwd, de grond bleek zeer vruchtbaar.

Op het centrale plein kun je heerlijk bij de kiosk zitten waar de bewoners zich dagelijks verzamelen om bij te kletsen. Voor tapas en een goed glas wijn aan het einde van de dag is de bodega van hotel La Quinta Roja een uitkomst. Er worden Canarisch hand- en borduurwerk en lokale producten verkocht bij Casa Lercaro aan de kustweg. De moeite van een bezichtiging waard is hotel San Roque, een kleinschalig en stijlvol design hotel in een dieprood, gerestaureerd Canarisch herenhuis met een binnenplaats. Voor meer informatie zie accommodaties.

Kaart van Garachico en omgeving