Huidige situatie

Een belangrijke bron van inkomsten van Teferife is visserij
Een belangrijke bron van inkomsten van Teferife is visserij, ©Peng

Andere bron van inkomsten op het eiland is de visserij, met name de sardientjes- en tonijnvisserij. Maar ook de visserij en de visverwerkende industrie heeft last van hevige concurrentie van met name Afrika. De Canarische vissers bevissen vooral de Afrikaanse kust, maar de Afrikanen gebruiken die inmiddels ook voor visserij.

De belangrijkste inkomstenbron van Tenerife is sinds de jaren zestig het toerisme. Vanaf het moment dat de eerste vliegtuigen op het eiland landden, kwamen Europeanen massaal naar vooral het zuiden van het eiland. Tijdens de economische recessie eind jaren zeventig stortte het toerisme in om later een grote comeback te maken. Appartementencomplexen en grote hotels schoten als paddenstoelen uit de grond en een groot deel van de eilandbewoners verdiende z'n geld in het toerisme. Het toerisme concentreert zich vooral in het zuiden van het eiland, waar dan ook veel eilandbewoners hun heil zochten en zoeken. De grote toeristische bedrijven trekken echter ook veel personeel van buiten Tenerife aan, de werkloosheid onder jongeren is behoorlijk gestegen.

Het eilandbestuur doet er alles aan het toerisme in goede banen te leiden. In 1852 werden de Canarische eilanden al een free trade zone, een vrijhandelszone. Dat is niet alleen gunstig voor de koopkracht van toeristen op het eiland, maar ook voor handelsschepen die het eiland aandoen. Verder profiteert het eiland van een speciale regeling met de Europese Unie in de vorm van subsidies.

De laatste jaren is het beleid er op gericht vooral de kwaliteit van het toerisme te stimuleren, omdat wel is gebleken dat het goedkope, massale toerisme z'n beste tijd heeft gehad. De concurrentie van landen als Turkije en Spanje (het vasteland) is inmiddels groot en het eilandbestuur ziet ook in dat het massatoerisme niet alleen maar welvaart heeft gebracht. Delen van het zuiden van het eiland zien er vaak uit als een bouwput, maar torenflats met goedkope accommodaties mogen er niet meer gebouwd worden. Het is duidelijk dat Tenerife het niet meer in de breedte, maar in de diepte moet zoeken.