La Laguna

Bar in La Laguna
Bar in La Laguna

Eén van de mooiste steden en de tweede stad van Tenerife is La Laguna, officieel: San Cristóbal de La Laguna. Ooit was het de hoofdstad van het eiland en de verblijfplaats van de Spaanse veroveraar Alonso Fernández, die in deze vruchtbare vallei met een zoetwaterbekken -(laguna) prima kon vertoeven. In 1723 verhuisde de regeringszetel naar Santa Cruz en werd deze dus tot hoofdstad verklaard, maar La Laguna bleef (met de enige universiteit van de archipel én de bisschopszetel!) cultureel en religieus de hoofdstad.

Nu is La Laguna vooral een universiteitsstad, waar de prachtige, typisch Spaanse architectuur van vroeger goed bewaard is gebleven. Ga niet met de auto de stad in, de binnenstad is gemakkelijk te voet in één dag te bekijken, te beginnen bij de Plaza del Adelantado. Aan en om dit dit plein heen liggen, behalve een toeristenkiosk en het 18e-eeuwse hotel Nivaria, mooie historische gebouwen: de kapel van San Miguel uit 1506, het Santa Catalina-klooster, het stadhuis, de markthal (met verse groenten, fruit, vlees en vis), en Casa Padre Anchieta, het woonhuis van de gelijknamige pater die als eerste missionaris naar Brazilië reisde. Zijn doopakte ligt even verderop in het Santa Domingo-klooster, een klassiek Canarisch gebouwencomplex.

Als je verder de stad inloopt, de toeristenkiosk op Plaza del Adelantado heeft een goede kaart, kom je langs bezienswaardige en belangrijke historische gebouwen, zoals de Catedral Nuestra Señora de los Remedios, het klooster San Augustín en de Iglesia de la Concepción. De laatste is de oudste kerk van La Laguna met een zeer opvallende zeven verdiepingen tellende klokkentoren ernaast en kent een geschiedenis van verbouwingen en uitbreidingen. De kerk heeft beschilderde houten plafonds en een bijzondere preekstoel. Het bisschoppelijk paleis, Palacio Episcopal, is onlangs door een brand verwoest.

La Laguna heeft ook enkele belangwekkende musea, zoals Museo de Historia y Archivo Insular, het historisch museum dus, dat is ondergebracht in het Casa Lercano en waar de geschiedenis van het eiland wordt behandeld in doorlopende tentoonstellingen. Aan de kosmos is het museum Museo de la Cienca y el Cosmo gewijd, gelegen buiten het centrum bij de universiteit. Een heerlijke pleisterplaats in La Laguna is bodegon Tocuyo, waar wijn van het vat en uit de fles, vergezeld door diverse soorten kaas en ham wordt geserveerd. Calle Juan de Vera 16.

Kaart van La Laguna en omgeving