La Orotava

La Orotava
La Orotava

La Orotava is een wonderschoon stadje in een vallei aan de noordkant van het eiland, zo’n 7 kilometer van de kust. Het is één van de weinige Canarische steden waarvan de historische binnenstad grotendeels bewaard is gebleven. Al bij de opkomst van het toerisme was La Orotava populair bij reizigers en misschien komt dat wel door die ene beroemde ontdekkingsreiziger en natuurwetenschapper Alexander von Humboldt die in 1799 in louter superlatieven over La Orotava schreef. La Orotava was al voor de Spaanse overheersing een zeer rijk deel van het eiland en de belangrijkste zetel van de aristocratie. De ideale ligging van de Orotava-vallei aan de voet van het Nationale Park Las Cañadas en de vruchtbare grond hebben de stad door de eeuwen heen behoorlijk welvarend gemaakt. Dat is zichtbaar aan de gebouwen die de stad rijk is, zoals de Iglesia Nuestra Señora de la Concepción, een voorbeeld van barokarchitectuur met een Canarisch interieur.

De stad is rijk aan fijne Renaissance landhuizen, omringd door grote tuinen. Na het instorten van de succesvolle wijnbouw in de streek verviel La Orotava, net als de rest van Tenerife, in armoede, maar toch behield de stad haar privileges in economisch en cultureel opzicht. In de 19e eeuw klom de stad weer uit het dal, eerst door het kweken van schildluis, cochenille, die een natuurlijke kleurstof produceerde,en later door bananenteelt. Bijzondere plekken in La Orotava zijn o.a.:

- Liceo de Taoro, een landhuis uit 1928 met diverse culturele bestemmingen, dichtbij de Plaza de la Constitución waar het prettig is om bij de kiosk een kop koffie te drinken.

- Casa Fonseca (Casa de los Balcones), een hotspot voor toeristen vanwege de schitterende houten balkons aan de voorkant van het huis en het museum en de winkel in het gebouw

- Hijla del Jardín Botánico, de botanische tuin van het einde van de 19e eeuw.

- Pantéon de la Quinta Roja, een mausoleum, gebouwd door de Ponte-familie, gelegen op een landgoed van 11.600 vierkante meter tuin, met kleine pleinen met fonteinen.

- Palacio Municipal, een gebouw uit de 19e eeuw, in gebruik als gemeentehuis. La Orotava is ook een prima alternatief voor het drukke Puerto de la Cruz, voor strandbezoek ben je met de bus, taxi of auto zo weer aan de kust.

Kaart van La Orotava en omgeving