District Bludenz

Swipe

Het Groot Walsertal


Tussen Frastanz (Feldkirch) en Au loopt weg 193, voor een belangrijk deel beter bekend als het Grosses Walsertal. In 2003 is het Grosses Walsertal officieel door de UNESCO als biosfeerpark aangemerkt. Daarmee is het dal, waarin zich ruim 700 jaar geleden de eerste Zwitsers vestigden (Walsertal dankt zijn naam aan het Zwitserse kanton Wallis), toegetreden tot een netwerk van door UNESCO aangewezen beschermde gebieden. Dat leverde niet alleen de garantie op dat je er onbekommerd van de natuur kunt genieten in een onbedorven sfeer, het schept ook verplichtingen ten aanzien van het gedrag van de toerist in het gebied. De 6 gemeenten die het hooggebergtedal (??!!) beheren zullen je daar zeker op attenderen. Het is in hoofdzaak agrarisch gebied, met dorpen als Sonntag en Raggal, maar tegen een achtergrond die zeer aantrekkelijk is. De centrale ligging van het dal maakt het sowieso buitengewoon geschikt om er een poosje te verblijven.


Het zal je niet verbazen dat de Zwitsers de vroegste bewoners van het gebied waren. In 1457 kreeg Sonntag (888 m) zijn eigen kerk en werd daarmee een zelfstandige parochie. Het nabijgelegen Buchboden kwam in 1710 los van Sonntag, maar het wordt nog heel vaak in één adem genoemd: Sonntag-Buchboden. Gedurende de tijd dat Beieren er het voor het zeggen had, vanaf 1805, werd het een zelfstandige gemeente. De Beierse overheersing duurde maar kort want al in 1814 kwam het terug bij Oostenrijk. Tijdens en na de bezetting in de Tweede Wereldoorlog beheerden de Fransen het gebied, pas in 1955 kwam het weer onder Oostenrijks bestuur. Het dorp is diverse malen verwoest of zwaar beschadigd door lawines. Het werd het hevigst getroffen in 1526, 1689, 1731, 1806 en 1954. Je zou kunnen concluderen dat de omgeving lawinegevoelig is.

Vanwege het feit dat het in een biosfeerpark gelegen is, zijn er, met name in de zomer, prachtige, begeleide wandeltochten te maken. Je maakt kennis met de natuur op een manier die je zelf niet zou ontdekken. De bevolking is buitengewoon gemotiveerd en doet er alles aan om de natuur te behouden. Dat heeft het dorp al diverse internationale onderscheidingen opgeleverd zoals de Europese dorpsvernieuwingsprijs in 2002, de EDEN-award (European Destination of ExcelleNce) in 2009 en de zilveren European Energie Award in 2010. Overigens, alle gemeenten in het Groot Walsertal participeren in het project, ze zijn verenigd in de Regionalplanungsgemeinschaft Grosses Walsertal (REGIO).

Sonntag en omgeving zijn als skigebied minder in trek, mogelijk heeft dat te maken met het min of meer glooiende landschap en het geringe aantal skikilometers die je er kunt maken. Samen met Raggal vormt Sonntag één skigebied maar ze staan niet met elkaar in verbinding. Maar, zoek je rust, veel sneeuw en (winter)wandelmogelijkheden, zonder dat je de skihits je om de oren knallen, ga dan voor een wintervakantie naar deze omgeving. Gedurende de zomermaanden is het Groot Walsertal met Sonntag als uitgangspunt een meer dan ideaal wandelgebied.


In de buurt van Fontanella (1145 m) kun je met een kabelbaan het dal oversteken en dan verder naar Buchboden (910 m) wandelen. Een gemakkelijke tocht omdat de weg nauwelijks stijgt. Het venijn zit hier in het begin, de oversteek met de kabelbaan van het dal heeft, om allerlei redenen, al heel wat harten sneller doen kloppen, maar, tot nu toe ging het steeds goed.


Zowel vanuit Thüringen als vanuit Garsella kun je naar St. Gerold rijden. Het dorp is bekend vanwege het jaarlijks terugkerende muziekfestival dat wordt gehouden in de mooie St. Gerold Benedictijner proosdij (een klooster waar niet een abt of abdes aan het hoofd staat, dat is een abdij, maar een proost). Ook buiten de tijd dat het festival wordt gehouden is het complex een bezoek waard, de zwarte madonna in de kapel trekt jaarlijks vele pelgrims.

10 prachtige bestemmingen in Het Groot Walsertal en Tirol en Vorarlberg