Drinken

Budvar (Budweis)
Budvar (Budweis), ©Rude

Tsjechië is de bakermat van het bier. Gemiddeld drinken de Tsjechen zo’n 150 liter bier per persoon per jaar. Plzensky Prazdroj en zijn wel de bekendste merken. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier. Het alcoholgehalte in het bier wordt vaak niet in procenten maar in dichtheid (stamwortgehalte) aangeduid. Het stamwortgehalte ligt tussen de 7 en 18, dat wil zeggen een alcoholpercentage van tussen de 2 en de 4,9. Niet alleen bier wordt veel gedronken, ook wijn valt bij de Tsjechen in de smaak. Zeer goede wijnen zijn vooral uit Zuid-Moravië afkomstig. Grote hoeveelheden wijnstokken beheersen het glooiende landschap rond bijvoorbeeld Znojmo en Mikulov. Een wat sterker drankje is bijvoorbeeld Becherovka, een kruidenjenever uit het Boheemse Karlovy Vary.

Alcoholvrije dranken zijn limonáda (een soort aangelengde limonadesiroop), džus (iets wat voor vruchtensap door moet gaan), appelsap (jablecny mošt) en mineraalwater (minerálska) en sinds een aantal jaren een keur aan westerse frisdranken. Ook koffie en thee worden veel gedronken. Thee smaakt ‘als thuis’, maar ‘cava’ (koffie) wordt op Turkse wijze klaargemaakt, dat wil zeggen dat het koffiedik in het kopje achterblijft. Tegenwoordig is vaak ook wel espresso of cappuccino (zonder koffiedik) verkrijgbaar.

Gerelateerde onderwerpen