Gulu

De grootste plaats in het noorden van Uganda is Gulu. Gulu vormt, met de omliggende gebieden toch een plaats van enige omvang met bijna 155.000 inwoners (2011). Het ligt op een kruising van wegen. Toeristen die vanuit het noorden naar het Murchison Falls n.p. rijden komen meestal via Gulu. Omgekeerd rijden toeristen die naar het Kidepo Valley n.p. gaan en de slechtere oostelijke wegen willen vermijden, vaak via Gulu. De plaats is eenvoudig vanuit Kampala te bereiken, de gehele weg is voorzien van een asfaltlaag, hoewel u met beschadigingen rekening moet houden. Ook per bus of minibus bent u binnen een dag vanuit Kampala in Gulu.

Gulu is (op papier) ook per trein te bereiken, het ligt aan de spoorlijn Tororo-Pakwach. Vanuit Kampala moet u dus in Tororo overstapen. Er is een landingsstrip nabij de plaats waar kleine vliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Er vinden geen regelmatige vluchten plaats, vanuit Entebbe kan een vliegtuigje gecharterd worden. In Gulu vindt u een politiebureau en een tankstation voor benzine.

De bevolking leeft in hoofdzaak van de landbouw. Tot in de verre omgeving wordt katoen, sesam, pinda’s en graan verbouwd.

Op een afstand van ongeveer 30 kilometer ten noorden van Gulu ligt de enige bezienswaardigheid van betekenis: de restanten van Baker’s Fort. Let wel: restanten. Het fort kwam in 1872 tot stand op aandringen van Sir Samuel Baker die in die tijd gouverneur van het gebied was. Vanuit dit fort werd de slavenhandel en het -transport bestreden. De directe omgeving van het fort dat zich nabij Patiko bevindt, is aantrekkelijk vanwege het landschap.

In het gebied waarin u zich bevindt kunt u betrekkelijk voordelig aan souvenirs komen. Men vervaardigt fraai houtsnijwerk en rieten (kunst)voorwerpen. De felgekleurde manden en matten zijn veelal vervaardigd van papyrus dat zonder beperkingen geplukt mag worden.

Bestemmingen in de omgeving van Gulu

  • Moyo

    Waterrijk gebied
    Noordelijker kan het bijna niet. Moyo was indertijd een belangrijke plaats en nog steeds is er een organisatie (evenals in het 25 kilometer zuidelijker gelegen...
  • Murchison Falls nationaal park

    De waterval Murchison Falls van boven af bekeken.
    Het grootste nationale park van Uganda, ook bekend als Kabalega Falls n.p., heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Een groot gedeelte van het park was tot...