Jonge steentijd

Zürich, opera op de Bellevue. Dit neo-barokke gebouw werd in 1890-1891 gebouwd door Ferdinand Fellner en Hermann Helmer
Zürich, opera op de Bellevue. Dit neo-barokke gebouw werd in 1890-1891 gebouwd door Ferdinand Fellner en Hermann Helmer, ©Switzerland Tourism-Max Schmid

Na het smelten van het ijs en de terugtrekking van de gletsjers naar de hogere landsdelen nam de bewoning toe. Honderden paalwoningen uit de jonge steentijd (6000 tot 3000 v.Chr.) zijn bij de meren van Biel, Neuchâtel , Genève en Zürich aangetroffen.

Vondsten

De opzienbarende vondsten die in het begin van de jaren tachtig bij de bouw van het operagebouw in Zürich werden gedaan, hebben afgerekend met het romantische idee dat de mensen in huizen woonden die op palen in de meren stonden. In werkelijkheid leefden zij aan de oevers van de meren en bebouwden zij akkers in een gebied dat nog door grote bossen was bedekt. Ze legden voedselvoorraden aan en dreven onderling handel. Tevens beheersten zij reeds de kunst van het spinnen, vlechten en weven, konden leer bewerken en maakten in de latere eeuwen van deze periode aardewerken kruiken en figuren, veelal voorzien van geometrische versieringen.