Literatuur

Fondation Bodmer in Cologny bij Genève. De Martin Bodmer Bibliotheek met meesterwerken op het gebied van het humanisme. Het museum is ontworpen door Mario Botta
Fondation Bodmer in Cologny bij Genève. De Martin Bodmer Bibliotheek met meesterwerken op het gebied van het humanisme. Het museum is ontworpen door Mario Botta ©Switzerland Tourism-Christoph Schuerpf

Duitstalige literatuur

De bekendste Zwitserse schrijvers in Nederland en België zijn ongetwijfeld Max Frisch en Friedrich Dürrenmatt. Zij behoren tot een generatie Duitstalige schrijvers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de belangstelling van de lezers kwam. Vooral Max Frisch verzette zich tegen de behoudende burgerij in Zwitserland. Ook Friedrich Dürrenmatt nam in zijn geschriften regelmatig de Zwitserse maatschappij op de korrel; vooral zijn boeiende toneelstukken werden wereldberoemd. Andere bekende Duitstalige schrijvers die hun sporen ruimschoots hebben verdiend zijn: Carl Spitteler, die in 1919 de Nobelprijs voor de literatuur won; Robert Walser; en Gottfried Keiler, de dichter van het radicale liberalisme.

Anderstalige literatuur

De Franstalige C.F. Ramuz beschreef, evenals Frisch en Dürrenmatt, de situatie van zijn land vanuit een politiek oogpunt.

De Italiaanstalige schrijver Francesco Chiesa heeft kans gezien de belangstelling voor de literatuur van Ticino nieuw leven in te blazen.

De RetoRomaanse taal bestaat uit vijf dialecten, met als gevolg dat ieder dialect zijn eigen literaire vertegenwoordigers heeft.