Berner Oberland

Swipe

Thun

Thun (40.000 inwoners) ligt aan de noordpunt van de 18 km lange, 4 km brede en 217 m diepe Thunersee, waar de Aare het meer verlaat. De stad vormt de toegangspoort tot het Berner Oberland. De nederzetting werd oorspronkelijk op een eiland in het meer gebouwd en breidde zich later uit op het land. De stad heeft ten dele nog een middeleeuws karakter, met name in de Hauptgasse. Hier bevinden zich de winkels onder hooggelegen arcaden. De ruimten waarin de laaggelegen winkeltjes zijn gevestigd, herbergden vroeger de stallen van de hoger gelegen huizen.

De Hauptgasse voert naar de ruime Rathausplatz, met bezienswaardige huizen en arcaden aan de voet van het machtige kasteel.

Kasteel 

Graaf Berthold V van Zahringen bouwde het slot in 1191. De graven van Kyburg, die het slot in 1218 erfden, vergrootten het en vervolgens kreeg de stad Bern het in 1384 in bezit. De burcht is het enige geheel bewaard gebleven slot van de graven van Zahringen. De vier spitse hoektorens en het hoog oprijzende dak verlenen het bouwwerk, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van het hooggebergte, een karaktervol uiterlijk. De torentjes bieden een panorama over de Aare, het meer en de hoge toppen van de Alpen, zoals de Jungfra de Eiger en de Mönch. Het gebouw huisvest in vijf grote zalen het bezienswaardige Historisch museum. In de ridderzaal (met tapijten, standaarden en kasten) worden in de zomer de Thuner Schlosskonzerte gegeven. Men bereikt het slot vanuit de Hauptgasse via een ten dele overdekte, lange trap.

INFORMATIE KASTEEL. Geopend: dag. apr.-okt.

De protestantse St. Mauritiuskerk is een barok gebedshuis met een toren uit de 14de eeuw. 

Aan het meer ligt Schloss Schadau, waar tentoonstellingen worden gehouden. Hier bevindt zich een ruim 37 m lang schilderij (door Marquard Wocher) dat een indruk geeft van het stadje Thun in het jaar 1810. Vlakbij staat het kerkje van Scherzligen, met fresco's uit de 13de tot de 15de eeuw.

Verbindingen

Twaalf passagiersschepen varen tussen Thun en de andere plaatsen aan de oever van de Thunersee (incl. Interlaken). Bus (STI) tussen Thun en Interlaken over de noordelijke oever van de Thunersee (via Beatenbucht). Trein (BLS-Lötschberqbaan) tussen Thun en Interlaken over de zuidelijke oever van de Thunersee (via Spiez).

10 prachtige bestemmingen in Thun en Zwitserland