Reizen in Afrika

Afrika is een totaal andere wereld die op een steenworp afstand van Spanje begint. Er zijn verschillende redenen dit werelddeel te bezoeken. Avontuurlijk reizen kan er één van zijn, want grote delen van Afrika zijn minder geschikt voor mensen die van efficiënte bussen en comfortabele hotels houden. Houd er rekening mee dat rondtrekken door Afrika moeilijk en tijdrovend kan zijn.

Noord-Afrika is interessant vanwege de Arabische cultuur, de architectuur en de kleurrijke Berberbevolking. Dit gebied wordt beheerst door het Atlasgebergte en de oneindig uitgestrekte Sahara-woestijn.

West-Afrika trekt vooral mensen aan die geïnteresseerd zijn in Afrikaanse cultuur. Dit gebied is een lappendeken van verschillende volken, met ieder hun eigen taal, gewoontes en klederdrachten. Het heeft een rijke geschiedenis, met onder andere hoogontwikkelde koninkrijken.

Oost- en Zuidelijk Afrika is vooral interessant om zijn natuur. De wildparken zijn een eldorado voor dierenvrienden. Dit deel van Afrika trekt bovendien de meeste budgetreizigers. Verschillende landen in de regio zijn namelijk goedkoop en de verbindingen zijn redelijk. Veel reizigers gaan over land van Nairobi naar Kaapstad.

Hoewel steeds meer mensen voor een korte vakantie naar Afrika gaan, concentreert het toerisme zich in enkele landen. Egypte, Tunesië, Marokko, Senegal, Gambia en Kenia zijn al jaren populair. In het zuidelijk deel van het continent worden Zuid-Afrika, Namibië en Botswana druk bezocht. Een andere attractie is het legendarische eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania. Een belangrijke reden voor een bezoek aan Tunesië, Senegal, Gambia, de Keniase kust en Zanzibar, is om zich bruin te laten bakken aan het strand.

In de rest van Afrika komen heel weinig mensen voor een korte vakantie. Dit komt omdat de meeste Afrikaanse landen politiek instabiel zijn, een gebrekkig transportsysteem hebben en er weinig accommodatie is.

Ondanks de reputatie van armoede en chaos, zijn er mijns inziens in veel Afrikaanse landen wel verbeteringen merkbaar. Langzaam maar gestadig. Zandpaden vol gaten worden gladde asfaltwegen, het aantal busverbindingen en binnenlandse vluchten neemt toe, er komen veel nieuwe hotels, die aan de internationale standaarden voldoen, en steeds meer voor Europeanen acceptabele restaurants.

Onderwerpen

  • Hoe kom je in Afrika?

    Timbuktu in Mali
    Vanuit Europa over landJe kunt vanuit je woonplaats over land naar Afrika. Reken wel op een avontuurlijke reis, waarbij je de nodige tegenslagen zult moeten...