Albatrossen

Wenkbrauwalbatros
Wenkbrauwalbatros

Albatrossen zijn indrukwekkende zeevogels die tot de stormvogelachtigen behoren. De grotere soorten, vooral de reuzen- en koningsalbatros met een spanwijdte van drieënhalve meter, zijn ware zweefvliegkunstenaars en langeafstandsvliegers. Zo kunnen ze urenlang op de thermiek van de golven zweven. Op deze manier kost het hen weinig energie om dagenlang over zeeën te zwerven op zoek naar voedsel. De voedselrijke zeeën rondom Antarctica zijn hun foerageergebied. Albatrossen broeden echter niet op Antarctica, maar op de subantarctische eilanden en op de zuidkusten van Chili, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Over het algemeen komen de volwassen dieren eind oktober, begin november aan land om hun partner en nestheuvel op te zoeken. Nadat ze elkaar weer gevonden hebben, vindt het baltsen plaats. Vooral bij de grotere albatrossen zoals de reuzen- en de koningsalbatros ontvouwt zich dan een adembenemend ballet. Ongeveer vier weken later wordt het ei gelegd in een van klei met gras opgemetseld nest. Dan kan het broeden beginnen. Om beurten bebroeden de ouders het ei. Als het kuiken uit het ei gekropen is, verzorgen ook beide ouders de voedselaanvoer. Op een gegeven moment is het kuiken zelfs groter en zwaarder dan de ouders. Een flinke vetvoorraad zorgt er voor dat het kuiken de eerste winter overleeft.

De kleinere wenkbrauwalbatros heeft nog altijd een spanwijdte tot 2,50 m. Deze albatros is te vinden in het gehele subantarctische gebied en langs de kust van Patagonië.

Een van de mooiste albatrossen is de roetkopalbatros. Een kleine soort met donkerbruine kop en vleugels, een opvallend wit vlekje achter het oog en een grijs lijf.

Verder is er een hele serie albatrossen die uitsluitend op bepaalde subantarctische eilanden voorkomt (endemisch). Veel soorten zijn nauw verwant. De verschillen zijn soms minimaal en daardoor alleen door kenners te onderscheiden. Het voert in deze context te ver om al deze soorten te benoemen.

Gerelateerde onderwerpen

  • Aalscholvers

    Paarende keizersaalscholvers
    U zult het misschien niet verwachten, maar op Antarctica en de subantarctische eilanden broeden aalscholvers. Alle soorten hebben een zwarte rug en bovenzijde...
  • Andere stormvogelachtigen

    Kaapse duif
    Naast de albatrossen komen er nog diverse andere stormvogelachtigen voor. Een aantal van de kleinere stormvogelachtigen komt wereldwijd op zee voor, zoals de...
  • IJshoenders

    Zuidpoolkip
    IJshoenders worden meestal aangeduid met zuidpoolkippen. Het zijn geen echte kippen, ze lijken er alleen op met hun prachtige witte verenkleed en hun...
  • Jagers (skua’s)

    Silhouet van een jager
    Jagers zijn grote roofmeeuwen. Op Antarctica en de subantarctische eilanden vormen ze samen met de reuzenstormvogels en de zuidpoolkippen de opruimers van het...
  • Meeuwen

    Kelpmeeuw
    De enige meeuwensoort die op Antarctica voorkomt is de kelpmeeuw. Een grote meeuw die lijkt op onze Grote mantelmeeuw. Deze meeuw broedt op de subantarctische...
  • Pinguïns

    Noordelijke rotsspringer
    De bekendste dieren die op Antarctica voorkomen, zijn de pinguïns. Er zijn twee echte Antarctische pinguïns, namelijk de keizers- en de Adéliepinguïn. Dit...