Sterns

Sterns zijn mooie slanke vogels, met zeer gestroomlijnde vleugels. Ze kunnen net als bijvoorbeeld torenvalken bidden. Ze hangen dan bijna roerloos op een plek voor ze een duikvlucht op een prooi uitvoeren. Zo’n duikvlucht kunnen ze ook op u uitvoeren wanneer u te dicht bij het nest komt. In tegenstelling tot de jager die OVER uw hoofd heen vliegt, raakt de stern wel degelijk uw hoofd met de snavel of poten. Op Antarctica en de subantarctische eilanden komen drie soorten sterns voor, waarvan er twee soorten naar de zuidelijke gebieden komen om te broeden. Dit zijn de Antarctische stern en de Kerguelen stern, die alleen op Kerguelen, Prince Edward en Crozet voorkomt. De vogels zijn grijswit met een zwarte kap, rode poten en snavel.

De derde soort de noordse stern is de wereldkampioen langeafstandvliegen. Deze vliegt namelijk ieder najaar van de gebieden rond de Noordpool naar Antarctica en de subantarctische eilanden om daar de Antarctische zomer door te brengen. Aan het einde van het seizoen begint de vogel dan weer aan de trek van ruim 40.000 km naar het noordpoolgebied om daar te broeden.

Gerelateerde onderwerpen

  • Aalscholvers

    Paarende keizersaalscholvers
    U zult het misschien niet verwachten, maar op Antarctica en de subantarctische eilanden broeden aalscholvers. Alle soorten hebben een zwarte rug en bovenzijde...
  • Albatrossen

    Wenkbrauwalbatros
    Albatrossen zijn indrukwekkende zeevogels die tot de stormvogelachtigen behoren. De grotere soorten, vooral de reuzen- en koningsalbatros met een spanwijdte van...
  • Andere stormvogelachtigen

    Kaapse duif
    Naast de albatrossen komen er nog diverse andere stormvogelachtigen voor. Een aantal van de kleinere stormvogelachtigen komt wereldwijd op zee voor, zoals de...
  • IJshoenders

    Zuidpoolkip
    IJshoenders worden meestal aangeduid met zuidpoolkippen. Het zijn geen echte kippen, ze lijken er alleen op met hun prachtige witte verenkleed en hun...
  • Jagers (skua’s)

    Silhouet van een jager
    Jagers zijn grote roofmeeuwen. Op Antarctica en de subantarctische eilanden vormen ze samen met de reuzenstormvogels en de zuidpoolkippen de opruimers van het...
  • Meeuwen

    Kelpmeeuw
    De enige meeuwensoort die op Antarctica voorkomt is de kelpmeeuw. Een grote meeuw die lijkt op onze Grote mantelmeeuw. Deze meeuw broedt op de subantarctische...
  • Pinguïns

    Noordelijke rotsspringer
    De bekendste dieren die op Antarctica voorkomen, zijn de pinguïns. Er zijn twee echte Antarctische pinguïns, namelijk de keizers- en de Adéliepinguïn. Dit...