Betico Croes

François ‘Betico’ Croes, de ambitieuze schoolmeester en politicus, is voor Aruba hét gezicht van de onafhankelijkheid, hij heeft de bijnaam ‘El Libertador’ gekregen. Deze politicus leidde de Arubaanse delegatie tijdens de belangrijke Ronde Tafel Conferenties in 1981 en 1983 en zorgde ervoor dat Aruba in 1986 de ‘status aparte’ wist te verkrijgen. Daarmee kwam het eiland los van Curaçao, een lang gekoesterde wens van het grootste deel van de bevolking.

Ook al wilde Betico niet, hij moest wel instemmen met het akkoord dat Aruba vervolgens binnen tien jaar helemaal onafhankelijk van Nederland zou worden. Dat deze afspraak vervolgens niet is nagekomen, heeft hij niet mee mogen maken, want precies één dag voor het ingaan van de status aparte, op 31 december 1985, raakte hij zwaargewond bij een verkeersongeluk. Hij belandde in coma en stierf elf maanden later. Ieder jaar wordt hij herdacht tijdens de Betico Croesdag op 25 januari, een nationale feestdag.

Overal in de stad en op het eiland zijn er festiviteiten en spelen bandjes, waaronder de band waar Betico ooit zelf in speelde. Zijn broers en andere familieleden, de meesten met het zo typerende Betico-baardje, trekken muziek makend het eiland rond. Betico is niet vergeten. Zijn portret hangt ook bij de paspoortcontrole op het vliegveld en er is een straat in Oranjestad naar hem vernoemd.