Basilicata

Basilicata ligt in de wreef van de Italiaanse laars ingeklemd tussen Apulië in het noorden en noordoosten, Campanië in het westen en Calabrië in het zuiden. Het heeft een kleine kuststreek in het zuidwesten aan de Thyrrheense Zee (golf van Policastro) en in het zuidoosten aan de Ionische Zee (golf van Taranto).

Basilicata wordt ook wel Lucanië genoemd. De herkomst van de naam Lucanië is niet eenduidig. ‘Lucus’ betekent in het Latijn ‘bebost land’ en vanwege alle bossen die er vroeger waren zou het gebied daarom Lucanië heette. Het kan ook zijn dat Lucanië genoemd is naar het volk Liky dat uit Anatolië kwam, of omdat het land werd veroverd door volken die het licht van de zon ‘luc’ volgden. 

De naam Basilicata wordt het voor het eerst genoemd rond de 10e eeuw en zou van het Grieks Basilikos komen. Zo werden de toenmalige Byzantijnse heersers genoemd. Basilikos betekent heerser van de koning, Basileus betekent koning. Anderen beweren dat de naam is afgeleid van de Basiliek van Acerenza, wiens bisschop zeggenschap had over dit gebied. De bevolking noemt zichzelf nog steeds liever Lucaniërs dan Basilicatesi of Basilischi.

Deze ongerepte streek met prachtige berglandschappen en zelfs een uitgedoofde vulkaan, Monte Vulture, is op Valle d’Aosta na het dunbevolkste gebied van heel Italië en is nog nauwelijks door het toerisme ontdekt. De economie is vooral op de landbouw gebaseerd, op de vruchtbare grond worden tarwe, maïs, olijven, druiven en citrusvruchten verbouwd. 

Basilicata is de armste streek van Italië en in de vorige eeuw verlieten veel mensen deze streek om hun geluk elders te zoeken. Zo ook de grootvader van Francis Ford Coppola, de beroemde regisseur van The Godfather-films. De beroemdste quote over Basilicata is van hem, op de vraag wat hij van Basilicata vond antwoordde hij: ‘When you see Basilicata, you see fields, vineyards, beautiful landscapes. You see the land as it should be’.