Veiligheid

Criminaliteit

In een arm land als Bolivia is het logisch dat een ‘rijke’ buitenlandse toerist een aantrekkelijke prooi vormt voor criminelen. Vooral in de grote steden is het belangrijk waakzaam te zijn, net zoals in ieder ander gedeelte van de wereld. Vooral op drukke plaatsen en markten bestaat een kans op zakkenrollers of tasjesdieven en het beste is om de waardevolle en belangrijke documenten in de hotelkamer achter te laten, mits goed verborgen in de liefst gesloten bagage of eventueel in de hotelkluis. Vooral rugzakken kunnen makkelijk en onopgemerkt opengesneden worden. Laat je nooit afleiden door vallend geld, viezigheid die in je gezicht gesmeten wordt of mensen die je aanspreken; dieven werken vaak in groepjes.

Wat een groot probleem is tegenwoordig zijn ‘taxi’s’ die de passagiers ‘ontvoeren’ en hun bank- en kredietkaarten leegplunderen. Daarom is het verstandig met een radiotaxi te reizen of met een taxi die besteld is door het hotel of restaurant. Het is gevaarlijk om op een laat tijdstip met een willekeurige taxi vanaf het busstation te vertrekken.

Tevens loopt er zogenaamde politie (in burger) rond die toeristen, meestal jongeren of koppels, benadert in het kader van drugsbestrijding en hun dwingt in een taxi te stappen om vervolgens de slachtoffers te beroven van waardevolle spullen. Nooit op zo’n ondervraging ingaan maar weglopen!

Ten slotte moet je vooral in een bar oppassen voor vriendelijke personen die een drankje aanbieden, dat helaas een verdovingsmiddel bevat, waarna je een makkelijke prooi bent voor beroving.

Er moet op gewezen worden dat Bolivia toch een van de veiligere landen van Latijns-Amerika is en dat je absoluut niet paranoïde hoeft te zijn.

Politieke en sociale toestand

Deze is in Bolivia gespannen en er is altijd een kans op (gewelddadige) confrontaties bij manifestaties, waarbij het beter is om uit de buurt te blijven. Er komen geregeld bloqueos, blokkades, voor op de nationale wegen, die soms meerdere dagen kunnen duren en de regio lamleggen. Als toerist is het belangrijk om nooit de manifestanten te provoceren zoals bijvoorbeeld zonder toestemming de blokkade proberen te passeren.

Transport

Helaas gebeuren er veel ongelukken op de wegen van Bolivia, veelal het gevolg van oververmoeidheid bij de (bus)chauffeurs, te snel rijden of de slechte staat van de voertuigen. Daarom wordt aangeraden altijd met een betere busmaatschappij te reizen zoals Trans Copacabana of Flota Copacabana. Het is zeker de moeite waard om iets meer te betalen voor meer veiligheid. Pas goed op je persoonlijke spullen, zowel in de bus als in de bagageruimte of op het dak. De betere busmaatschappijen geven een ticket af bij het inleveren van de bagage.

Natuurrampen en regentijd

Het natte seizoen loopt van november tot maart. Dit gaat gewoonlijk gepaard met zware regenbuien die overstromingen en landverschuivingen kunnen veroorzaken, met als gevolg dat bepaalde wegen tijdelijk niet passeerbaar zijn en afgesloten worden zoals bijvoorbeeld vaak gebeurt op de belangrijke weg van Santa Cruz naar Cochabamba via de Chapare. In Beni is het bijna onmogelijk om te reizen en de Salar de Uyuni jeeptocht kan ook veel problemen ondervinden.

Zon

De zonnestraling is veel intenser dan in Nederland of België en het is noodzakelijk zich goed te beschermen tegen de zon met zonnebrandolie (hoge beschermingsfactor), zonnebril en pet. Het wordt aanbevolen om tussen 10 en 16 uur de zon te mijden want de ultraviolette straling doet de huid schade aan. Voorheen konden de Bolivianen zonder bescherming tegen de zon op het land werken maar tegenwoordig is het aantal huidkankerpatiënten onder hen schrikbarend toegenomen door de verdunning van de ozonlaag.

Reacties

mijn dochteren schoonzoon zijn woensdag 4 sept. om 17.00 uur locale tijd per nachtbus vertrokken van sucre naar santa cruz. Ze hadden daar gistermiddag 13.00 uur locale tijd moeten aankomen. Zij geeft altijd meteen een levensteken. Echter ik heb nog niets gehoord en ook op whatsapp en mail mijnerzijds wordt niet gereageerd. Hebt U enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ben enigszins ongerust, al snap ik dat er vertragende omstandigheden kunnen zijn. Bij voorbaat dank voor uw antwoord. vriendelijke groet Ans Sierink

Beste Ans, dit is voor mij lastig te beantwoorden. Ik zal echter proberen om zo objectief mogelijk te antwoorden. De bustocht kan tussen de 15 en de 24 uur duren, omdat de weg niet overal bijzonder goed is. Het kan dus goed zijn dat zij na aankomst in de avond direct zijn gaan slapen, dan ben je al 32 tot 36 uur verder (inclusief hotel zoeken e.d.). Bovendien is het niet overal eenvoudig om Internet bereik te hebben. Overvallen komen op deze route eigenlijk niet voor, dus ik zou me daar niet te druk over maken. Diefstallen komen soms wel voor uit bagage ruimen e.d.. In uw geval zou ik nog even wachten en daarna proberen om te bellen of te sms'en. Houd er ook rekening mee dat mobiele telefoons vaak na een dergelijke rit leeg zijn, omdat er geen mogelijkheden zijn om op te laden. Ik hoop u hiermee iets geruster gemaakt te hebben.