De Indiaanse keuken in Santarém

Het indiaanse erfgoed is ook aanwezig in de vorm van inlandse kruiden, gerechten en drankmengsels, waarvan de bereiding is overgebracht door de Tapajós-Indianen. De maniokthee, getrokken van wortels van de inheemse cassave, vormt de basis voor een fijne lokale saus – tucupí – waarmee onder andere eend bereid wordt. Wie nieuwsgierig is moet in een plaatselijk restaurant met landelijke specialiteiten naar Pato no Tucupí vragen.

Maniçoba: bladeren van de cassave worden langzaam verscheidene dagen achtereen gekookt en dan verder toebereid met verschillende vleessauzen. Dit gerecht staat niet altijd op de kaart, maar desgevraagd zal men ongetwijfeld zijn best doen u ermee kennis te laten maken.

Tacaça is een soep getrokken van de cassavewortel, de jambriplant (een soort spinazie), garnalen en gomabloem. Deze soep wordt vaak op straat verkocht en wordt dan geserveerd in een kom van een vrucht.

Bolo de Macacheira. Zoete cake van reepjes wortel van de macacheira, suiker, eieren, kokosnoot en boter.