Taxfree inkopen

Op de internationale vliegvelden is er alle gelegenheid taxfree inkopen te doen. Als de Braziliaanse munt weer eens onderhevig is aan een flinke devaluatie of inflatie accepteert men geen Braziliaans geld. Alleen dollars of euro’s.

Reacties

Wij kochten op de luchthaven in Salvador 2 flessen caçaca die apart en 'verzegeld' werden verpakt. We hadden een vlucht Salvador - Lissabon met aansluiting naar Brussel. In de luchthavenshop werd ons nog bevestigd dat het geen probleem was om de flessen in te voeren in Europa. Maar bij de controle in Lissabon werden de flessen ons toch afgenomen. Was dit terecht maw waren wij verkeerd ingelicht of is hier sprake van een vergissing van het douanepersoneel? Hoe zit het nu eigenlijk met de wetgeving hieromtrent? Vriendelijk dank voor uw reactie. Goedele De Ganck

Het antwoord is afhankelijk van de manier waarop uw overstap was geregeld. Als u een transfer had waarbij u niet meer door de douane hoefde, dan is het zeer ongebruikelijk dat uw drank werd afgepakt, met name als het was verzegeld. Als u de gewone controle door moest (alsof het een nieuwe vlucht betrof), dan heeft de douane gelijk, want dan wordt het gezien als ongeoorloofde vloeistof die in dat geval niet via de handbagage aan boord mag.