Het WK in Brazilië

Het WK 2014 in Brazilië
Het WK 2014 in Brazilië

De loting

Nederland speelt in de voorronde op vrijdag 13 juni om 21.00 uur in Salvador tegen Spanje, op woensdag 18 juni om 18.00 uur in Porto Alegre tegen Australië en op maandag 23 juni om 18.00 uur in Sao Paulo tegen Chili.

Komt Oranje bij de laatste 16 dan moet er op zaterdag 28 juni gespeeld worden in Belo Horizonte (2e in de poule) of Fortaleza ( 1e in de poule). Als oranje ook dat overleeft dan is de kwartfinale in Fortaleza of Salvador op vrijdag 4 juli, de halve finale in Sao Paulo of Belo Horizonte op 8 juli en de finale in Rio op zondag 13 juli.

Voor wie alle of een deel van de wedstrijden wil bijwonen en tussen de wedstrijden door ook iets van Brazilië wil zien en beleven geven wij hier een aantal tips, waarbij de tekst op Vakantiearena voor verdere informatie beschikbaar is.

De meeste belangstelling zal ongetwijfeld uitgaan naar de drie zekere wedstrijden in de poulefase.

Maar ook een beslissing om de voorrondes over te slaan en last-minute naar Fortaleza, Belo Horizonte of Rio de Janeiro te gaan behoort tot de mogelijkheden. Oranje gaat tenslotte voor de hoofdprijs.
We zullen alle opties kort aanstippen. 

Reizen naar en in Brazilië

Vliegen is praktisch de enige optie. Er zullen, zeker in juni/juli 2014 verschillende opties worden aangeboden; lijnvluchten en charters.                                              

Het is een keuze te wachten op last-minute (goedkope?) aanbiedingen of zekerheid door tijdig te boeken. De Portugese maatschappij TAP scoort goed bij vergelijkingen. Wellicht kun je via Porto of Lissabon in Portugal naar Rio de Janeiro vliegen.

Overweeg ook tegelijk een air-pass te kopen, waarmee meerdere vluchten in Brazilië geboekt kunnen worden (meestal vier trips). Het doet er niet toe welke afstand en van waar naar waar.

Een overweging is de moeite waard om een deel van de transfers per huurauto te doen. Je ziet dan veel meer van het land. Bedenk wel dat bijvoorbeeld de afstand tussen Rio de Janeiro en Salvador ongeveer 1500 km is en zo'n afstand per auto overbruggen is alleen leuk als je daar twee tot drie dagen de tijd voor neemt. Ook de afstand tussen Porto Alegre en Rio via Sao Paulo is ongeveer zo lang.                                                                 

Zorg er bij de planning voor nooit op zondag te reizen. Of beter gezegd: Zorg dat je zondags vrij bent om van de Brazilianen te genieten, op het strand of in het park.

Maak een ruime tijdsindeling

Brazilië is groot. Vergelijk het met Europa. Reken voor verblijf en transfers voldoende tijd.

Wie in bijvoorbeeld Salvador echt een indruk wil opdoen, moet er zeker 5 nachten blijven. Voor Rio de Janeiro geldt hetzelfde. Voor andere plaatsen is twee overnachtingen het minimum.

Reken voor een vliegtransfer van hotel tot hotel een dag. Niet minder. Reken voor een autotrip 500 km per dag, zodat het nog leuk blijft en je onderweg ook nog de tijd hebt om wat te zien of te doen. 

Verblijf in hotels

Per speelstad zullen we een globaal hoteladvies geven.

Bedenk of je vooraf via internet een accommodatie wilt zoeken en boeken, of dat je ter plaatse bij aankomst gaat zoeken.

Ons advies is vooraf minstens voor de aankomstdag in een speelstad een hotel te reserveren, evenals de nacht na een wedstrijd (die vaak ‘s avonds wordt gespeeld).

Let ook op de afstand tussen het stadion en het hotel en de afstand naar het (uitgaans-/toeristisch) centrum.

Prijzen zijn natuurlijk ook afhankelijk van het niveau dat je wenst. Advies: kies voor 3 *** of meer. Dan kun je zeker zijn van goede hygiëne en Engelssprekende receptiemedewerkers. 

De speelsteden

Salvador

Voor wie voor eerst naar Brazilië gaat is een bezoek aan Salvador een hoofdprijs!

Het is de meest Afrikaanse stad, zo wordt alom geroepen. Ja, maar beter is: de meest Braziliaanse stad. Nergens is Brazilië zo authentiek. De muziek, het eten, op het strand en bij het sporten.

Salvador is een regenboogstad, waar je een mengelmoes vindt van de cultuur van Indianen, de Afrikanen en de Europeanen.

Als je tijdens het WK ook iets van Brazilië wilt zien en beleven dan adviseer ik je je reis zo in te delen dat je een volle week in Salvador bent. Minstens enkele dagen voor de wedstrijd tegen Spanje. Deze wedstrijd is op vrijdag: blijf zeker hier tot en met de zondag erna en ga genieten van het strand en uitgaansleven. Geniet van het beachvolleybal en de echt Braziliaanse variant het futevolley.

Een tweede advies is: boek geen hotel in Salvador centrum, maar in een van de strandplaatsen ten noorden van Salvador (bijvoorbeeld Barra, Amaralina, Pituba, Itapoa). Daar is een aantal redenen voor:

– De hotels zijn goedkoper en vanuit het hotel heb je uitzicht op het altijd uitbundige strandleven.

– Het vliegveld Dois de Julho waar je landt, ligt ten noorden van de stad.

- In de stad Salvador zijn geen stranden, hoe heftig reisaanbieders dat ook promoten.

Je moet zeker naar Salvador-centrum gaan (er is een volle dienstregeling voor autobus, waarin je ook Brazilianen leert kennen).

Deze historische stad staat vol met prachtige barokke kerken (o.a. Sao Francisco) en het UNESCO monument Pelourinho). Je moet vanaf de bovenstad ook zeker met de lift (Lacerda elevador) naar de benedenstad.  Je komt dan in een mega winkelcentrum (Mercado Modelo) vol Braziliaanse cultuur. Vandaar 10 km naar Nossa Senhora de Bonfim, op het meest zuidelijke puntje. Dit is de kerk waar wonderen nog gebeuren. Op deze route door de benedenstad zul je je ogen uitkijken.

Dus ga naar Salvador, maar doe het overdag. Wie ‘s avonds gaat, zal er weinig vertier vinden en wellicht een bijdrage leveren aan de opvatting dat Salvador een onveilige stad is.

Wie een indruk wil hebben van  Afrikaanse invloeden gaat een avond naar een capoeirashow. Deze dans-vechters kun je ook op het strand actief zien. 

Het stadion, de Arena Forte Nova, ligt in de wijk Nazare, op loopafstand vanuit het centrum. Adres: Ladeira de Fonte das Pedras (Let op: er circuleren ook andere adressen), telefoonnummer: *55 7133202102

Zorg dat je er een paar uur tevoren bent om de groeiende sfeer mee te beleven. 

Porto Alegre

Realistisch is alleen een trip per vliegtuig. Met overstappen – in Sao Paulo of Rio de Janeiro – meegerekend ben je een volle dag onderweg.

Wie hier de WK trip begint, kan vanuit Europa (Portugal) rechtstreeks naar het internationale vliegveld Salgado Filho vliegen.

Er is een metrolijn vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad, een havenstad die erg Europees aandoet. In het gezellige centrum van deze miljoenenstad zijn hotels in overvloed. Het uitgaanscentrum ligt rond het Praça (plein) Deodoro, waar ook enkele historische gebouwen te vinden zijn.

Wie Brazilië wil leren kennen moet minstens een keer uitgebreid eten in een churrascoria, de hoogste vorm van barbecuen. Gaucho’s (veehoeders), met het paard voor de deur roosteren velerlei soorten vlees, die aan een spies worden uitgeserveerd.
Porto Alegre, op de grens met Argentinië is daarin het meest gespecialiseerd.

Het voetbalstadion Beira-Rio ligt ten zuiden van de stad aan de Av.padre Cacique bij de Rio Guiba.

Het management van Beira-Rio heeft moeten duelleren met twee ander stadions in de stad om de FIFA te overtuigen. Met een goed onderbouwd plan om het stadion uit 1969 te renoveren heeft men de strijd gewonnen en heeft het stadion 5 wedstrijden toegewezen gekregen. 

Sao Paulo

Sao Paulo is een van de oudste en op dit moment  grootste en de economisch machtigste stad van Brazilië met welgeteld rond 30 miljoen inwoners (inclusief alle bewoners van de suburbs en favela’s.

Wie er voor het eerst komt raakt licht onder de indruk van de woon- en industriewijken, series flats en het verkeer.

Sao Paulo heeft meerdere vliegvelden. Wie uit Europa aan komt landt waarschijnlijk op het internationale vliegveld Guharuos en kan met de metro naar het stadscentrum.

Wie met een binnenlandse vlucht arriveert landt waarschijnlijk op Congonhas.

Alternatief vanuit Porto Alegre is: zelf een auto huren en overnachten in Curitiba of met de snelle nachtbus reizen. Deze bussen hebben vliegtuigstoelen en maximum aan comfort.

De hotelbuurt in Sao Paulo is geconcentreerd aan en rond de Avenida Ipiranga, centrum. Voor verblijf en vervoer is het wijs niet te ver uit het centrum, dicht nabij het metroknooppunt Se te boeken.

Het stadion Arena de Sao Paulo ligt ten oosten van de stad in de wijk Itaquera en aan de metrolijn 3. Met stip aan te bevelen als vervoermiddel.

Sao Paulo is een zakenstad, geen toeristenstad .

Het uitgaanscentrum is Bixiga. Een must is het bezoeken van de hoogste uitkijktoren met het draaiend restaurant Edificio Italia. Je hebt vanaf hier een magistraal uitzicht over de stad en je kunt er goed eten. De Paulista’s – inwoners van Sao Paulo – gaan zondags naar het Ibirapuera-park. Als je de zondag vrij hebt en in Sao Paulo bent, dan moet je daar zijn en genieten van muziek, sport, flirten en gewoon recreëren van zovelen mensen, die weinig te besteden hebben en zich daar zo goed bij vermaken. Een feest om het mee te maken. 

Fortaleza

Wordt Nederland eerste in de poule dan vertrekt de karavaan naar Fortaleza.

Vanuit Nederland gezien het dichts bij. Vanuit Rio (de legerplaats van Oranje tijdens het WK) gezien dramatisch ver en tropisch heet. Daar doen de glimmende stranden niets aan af.

Fortaleza is bij Nederlanders populair als badplaats. De kustlijn is van Fortaleza is kilometers lang met een decor van hoge hotels.

Deze speelplaats is praktisch alleen per vliegtuig te bereiken. Vanuit Amsterdam gaan er regelmatig charters (Fly Brazil). Ook vanuit andere Braziliaanse steden is Fortaleza frequent te bereiken.

Het stadion ‘Estadio Castelao’ ligt vlak achter de boulevard.

Gegeven is dat Nederland op weg naar de finale altijd een keer naar Fortaleza moet, is het niet in deze ronde, dan in de kwartfinale. 

Belo Horizonte

Wordt Nederland tweede in de poule dan speelt Oranje in Belo Horizonte.

Belo Horizonte is een vitale, snelgroeiende stad centraal in Brazilië gelegen. Je vindt hier dus geen oceaanstranden. Wel is er een prachtig stadspark rond een groot meer, waar je even stil moet staan bij de St. Franciscuskerk, ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeijer, die ook de nieuwe hoofdstad Brasilia heeft helpen bouwen en van prachtige gebouwen heeft voorzien. Niemeijer is actief gebleven tot zijn dood in 2012 (104 jaar oud). 

Belo Horizonte is een jonge stad met nauwelijks een historisch centrum. In juni heerst er een prettig landklimaat. Er zijn voldoende goede hotels in alle prijsklassen.

Het stadion ‘Estadio Mineirao’ ligt aan de oostkant van het stadscentrum.

Bij winst in de kwartfinale is het mogelijk dat Nederland hier terug komt voor de halve finale.

Je bereikt Belo Horizonte per vliegtuig, snelbus of eigen auto.

De infrastructuur ter plaatse is prima.

Overweeg – als je toch in Belo Horizonte bent – deze reis te combineren met een bezoek aan Ouro Preto. Een mooi intact gebleven klassiek stadje uit de gouden Braziliaanse tijd, waar de beroemde beeldhouwer Aleijdhinjo zijn meesterwerken heeft gemaakt. Het is maar 96 km van Belo Horizonte. En er zijn karakteristieke hotelletjes.

Vanuit Belo Horizonte ben je ook aardig op weg naar het mooiste natuurgebied van het land: De Pantanal. Maar als je dat in je reisschema opneemt dan gaat het voetbal naar de achtergrond.

Als Nederland de kwartfinale haalt dan het team op zaterdag 5 juli in Salvador of op vrijdag 4 juli in Fortaleza. 

Als Nederland de halve finale haalt speelt het team op dinsdag 8 juli in Belo Horizonte of op woensdag 9 juli in Sao Paulo. 

Rio de Janeiro

Nederland kan alleen in Rio de Janeiro spelen als het de finale haalt.

Van tevoren boeken is vrij riskant (komt Nederland zover?), maar nadat bekend wordt wie  de finale speelt zullen de vliegtickets en hotelovernachtingen stevig aan de prijs zijn. De prijzen voor de tickets van de wedstrijd zijn natuurlijk al bekend en zijn tegen die tijd wellicht alleen nog via het informele circuit te bemachtigen.                                                                      

Oek een hotel in de wijk Copacabana, waar ook het strandleven zich concentreert. Advies: Logeer niet in hotels aan de Av. Atlantica (met zicht op de oceaan), maar aan de Av. Copacabana (die er evenwijdig aan loopt) en de straten die op de boulevard uitkomen. Daar zijn legio hotels, op loopafstand van de boulevard.

Rio is uiteraard vanuit alle internationale vliegvelden in Europa te bereiken en ook vanuit alle steden in Brazilië.

In Rio is het meest benutte voertuig de taxi, hoewel er veel bussen en metrolijnen zijn .

Het Maracaña stadion ligt iets ten zuid-westen van de Copacabana, nog betrekkelijk dichtbij in deze stadsregio.

Tijdens een eerste bezoek aan Rio moet je absoluut tijd inplannen voor een trip naar Corvocado, het Christusbeeld vanwaar je een machtig uitzicht hebt over de stad. Het dichterbij gelegen Suikerbrood hoort ook in de toeristische agenda. Maar bovenal moet je genieten van het strandleven.

Sporten, muziek, genieten van de zon en de zee. Nergens kan men dat beter dan in Brazilië en dan weer nergens beter dan in Rio de Janeiro.

Tot de topattracties behoort in deze stad ook een bezoek aan een Rio-show (de receptie van je hotel weet welke, waar, hoe en wat). Inhoudelijk stelt het niet zoveel voor, maar qua show, muziek, acrobatiek, kleding en lichaamscultuur is het een must.