Gezondheid

1st City hospital, gelegen op Patriarch Evtimii Blvd in Sofia, Bulgarije
1st City hospital, gelegen op Patriarch Evtimii Blvd in Sofia, Bulgarije

De gezondheidszorg staat in Bulgarije op een behoorlijk peil. Check voor uw vertrek naar Bulgarije uw ziektekostenverzekering op vergoeding door uw eigen ziektekostenverzekeraar. In veel gevallen is een aanvullende verzekering noodzakelijk. Er bestaat geen verdrag op dit punt tussen Nederland en Bulgarije, zodat u, met uitzondering van eerste hulp, vrijwel altijd moet betalen. Let er op dat sommige creditcards reeds in een aanvullende ziekte- en ongevallenverzekering voorzien, evenals een doorlopende reisverzekering. Vaccinaties zijn voor een bezoek aan Bulgarije niet noodzakelijk.

Apotheken

Door het gehele land vindt u goed uitgeruste apotheken. Ze zijn geopend tussen 08.00 en 19.00 uur, op zaterdag tot 14.00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apothekers 24 uur per dag open. In Sofia zijn enkele ’24-uurs apotheken’. Artsen schrijven u medicijnen voor in noodzakelijke gevallen. Soms hebben ze hun eigen apotheek, met name op het platteland.

Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept, zowel bij de apotheek als bij een drogist. Natuurlijk moet u uw eigen medicijnen meenemen, maar het is verstandig om daarnaast een zg. reisdocument voor geneesmiddelengebruikers (verkrijgbaar bij uw apotheker) bij u te dragen, zodat u in voorkomende gevallen de arts precies kunt laten weten welke medicijnen u gebruikt. U zult de medicijnen met de arts of apotheker moeten afrekenen, dus vraag om een kwitantie als u uw ziektekostenverzekeraar voor de kosten wilt laten opdraaien.

Drinkwater

Leidingwater is in het gehele land, met uitzondering wellicht van kleine dorpjes of vrijstaande boerderijen in het binnenland, uitstekend drinkbaar. Mocht u niettemin last krijgen van uw ingewanden dan gaat dit snel over, het water kan iets anders van samenstelling zijn. Een stopmiddel gebruiken veroorzaakt onnodige narigheid. Als de klachten aanhouden raadpleeg dan een arts. Bij twijfel: bronwater is overal voorhanden.

Huisapotheek

Hoewel de meeste geneesmiddelen in Bulgarije overal voorhanden zijn, is het verstandig om uw eigen huisapotheek samen te stellen. Het is aan te bevelen om wat kleine verbandmiddelen, zoals pleisters (schaartje!) bij u te steken. Ook pijnstillers, keeltabletten, spierbalsum en diarreeremmers, om maar eens een paar voorbeelden te noemen, kunnen goede diensten bewijzen. Gaat u wandelen in de natuur, dan behoort ook een tekentrekker tot uw bagage. 

Vergeet uw medicijnen niet en vraag uw apotheek om het reisdocument voor geneesmiddelengebruikers, het zg. ‘medisch paspoort’. Mocht er iets gebeuren dan kan elke arts aan de hand daarvan u sneller en effectiever helpen. Houdt uw medicijnen in uw handbagage tijdens de reis.

Ingewandstoornissen

Hoewel het water in geheel Bulgarije van uitstekende kwaliteit is, kan het evenwel voorkomen dat u, als u een gevoelige maag heeft, de eerste dagen wat last heeft van uw ingewanden. Dat heeft te maken met een iets andere samenstelling van het water en het gaat snel over.

Gebruik geen stopmiddel als u diarree zou krijgen die hierdoor veroorzaakt werd. Als de ingewandsstoornissen aanhouden heeft het niets met de watervoorziening te maken, raadpleeg dan een arts.

Diep in het binnenland, op afgelegen plaatsen, kan het voorkomen dat de drinkwatervoorziening niet optimaal is. Trekt u naar of door zo'n gebied, zorg er dan voor dat u een fles mineraalwater bij u heeft. Ook als u erop uittrekt met de fiets hoort zo'n flesje tot uw vaste bagage.

Voorbehoedmiddelen

Condooms zijn vrijwel overal bij apothekers en drogisten te koop maar wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u ze het beste van huis meenemen. Dat laatste geldt zeker voor elk ander soort voorbehoedmiddel.

Zonnebrand

Uw huid is gevoeliger dan u denkt! Dat geldt in verhoogde mate voor kinderen. In Bulgarije schijnt dezelfde zon, maar..., vooral aan het strand en in de bergen, ánders!

Een zonnebrand is niet alleen pijnlijk, het verknalt uw vakantie, u kunt er behoorlijk ziek van zijn. Geleidelijk aan kunt u uw huid aan meer zonneschijn blootstellen, maar blijf altijd een goede zonnebrandcrème gebruiken met een aan uw huid aangepaste beschermingsfactor.

Zonnesteek

Als u lange tijd aan de zon bent blootgesteld is het dragen van een hoed zeer aan te raden. Raadpleeg bij het vermoeden van een zonnesteek onmiddellijk een arts, ga liggen en houd het hoofd koel (letterlijk én figuurlijk).

Andere onderwerpen

 • Algemene toeristische informatie en reizen

  Ski toerisme in Bulgarije
  Het Bulgaars Verkeersbureau voor Nederland en België is gevestigd aan de Provenierssingel 71b, 3033 EH  Rotterdam, tel. (0031) 010 - 243 9367,  U kunt er terecht...
 • Drank

  Bulgaarse wijn op Grieks aardewerk
  Supermarkten en slijterijen in de grotere steden en in de toeristencentra zijn ruim voorzien van alle dranken die u lekker vindt. Behalve inlandse drank en...
 • Geld en geldzaken

  De naam van de Bulgaarse munteenheid is lev
  De Bulgaarse munt is nog niet opgenomen op de Europese geldmarkt. Vandaar dat men nog een eigen munt heeft. De naam van de Bulgaarse munteenheid is lev (BGN,...
 • Openbaar vervoer

  BDZ Trein op het treinstation Pernik, Bulgarije
  Het openbaar vervoer is in Bulgarije uitstekend geregeld en is naar verhouding met onze landen zeer goedkoop. Het busnet brengt u overal, redelijk comfortabel en...
 • Sport en recreatie

  Vissen langs de Donau, Bulgarije
  Hengelsport Sommige mensen kunnen het niet laten, anderen gaan speciaal naar Bulgarije om te vissen. Aan de kust en in de vele wateren is dat dan ook volop...
 • Verblijf

  Kamperen op Smokinya Beach
  Campings/kamperenDe kampeerder vindt in Bulgarije steeds meer mogelijkheden. Veel campings hebben in het verleden hun poorten moeten sluiten. Met het opkomend...
 • Vlag

  De vlag van Bulgarije
  De Bulgaarse vlag bestaat uit drie horizontale banen. Van boven naar beneden wit, groen en rood. De betekenis van de kleuren laat zich als volgt verklaren: wit...
 • Wegen en verkeer

  Bulgarije beschikt over veel rustige landwegen
  Alcohol en verkeerDe voorschriften zijn duidelijk, de straffen hoog. Het gebruik van alcohol en rijden gaan niet samen. Als u wordt aangehouden en getest,...