Aankomst in Canada

Na aankomst in Canada zal de Canadese douane je vragen naar je plannen in Canada, waar je naar toe gaat en eventueel ook naar de spullen die je hebt meegebracht. Ook zullen je paspoortgegevens worden vergeleken met die van je Electronic Travel Authorization (zie bij Douanebepalingen). Verder moet je hier de (ingevulde) douane-informatiekaart tonen die je in het vliegtuig hebt ontvangen. Hierop moeten persoonsgegevens staan en informatie over de spullen die je eventueel Canada wilt binnen brengen. De douanebeambte kan er eventueel vragen over stellen en daarover een aantekening op het formulier vermelden. Als je je koffers van de bagageband hebt gehaald, kom je langs een douanepost waar je de inklaringskaart moet afgeven. Afhankelijk van de notities van de eerste douanebeambte kun je hier eventueel nader worden gevraagd naar de inhoud van je koffer(s). Overigens is de Canadese douanedienst begonnen met het automatiseren van deze douane-informatiekaart. Op diverse luchthavens en/of in terminals zijn scanners voor je paspoort geplaatst, waarop je ook invoer-gegevens moet intikken. Zie hierover verder bij Douanebepalingen.

Bagage wordt op de grote vliegvelden van Canada met transportbanden aangevoerd. Je kunt bagagekarretjes lenen om je koffers en tassen verder te loodsen en naar de afhalers, de toerbus, de taxi of je huurauto te brengen. Kruiers lopen daar ook rond om je desgewenst te helpen, uiteraard tegen betaling per te dragen item. In de stationshal voorbij de douane zijn onder meer kantoortjes van autoverhuurbedrijven en banken. Voor het geval je een georganiseerde busreis hebt geboekt, staat hier iemand van de desbetreffende touroperator. Ook kun je hier eventuele afhalende familieleden of vrienden verwachten. Taxi’s, hotelbusjes en stadsbussen staan buiten bij de uitgang. Sinds mei 2015 is er ook een rechtstreekse treinverbinding tussen het vliegveld en het centrum van Toronto. In de stationsgebouwen van Pearson International Airport wijzen borden je naar de opstapplaats daarvan.

Reacties

hoe en waar kan ik een werkvisum aanvragen?

Beste Joran, op de volgende website vindt je alle formulieren die je eventueel (afhankelijk van jouw situatie) moet invullen voor een werkvisum Canada. http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/work.asp Veel succes!