Autohuur in Canada

De meeste in West-Europa bekende autoverhuurbedrijven zijn ook in Canada vertegenwoordigd. Het materiaal is goed, meestal tamelijk nieuw. Er zijn echter ook bedrijven die veel goedkopere, tweedehands auto’s verhuren. Een bedrijfsnaam als ‘Rent-a-wreck’ (huur een wrak) spreekt wat dat betreft boekdelen. Adressen staan op de Yellow Pages van de telefoongidsen ter plaatse.

Balies van de verhuurbedrijven zijn bijna altijd in het stationsgebouw van de vliegvelden te vinden. Afhaalplaatsen zijn vlakbij of het bedrijf brengt je er met een busje heen. Is er geen eigen kantoortje, dan haalt het verhuurbedrijf je op en brengt je aan het eind van de huurperiode weer terug. Heb je een camper gehuurd, dan kun je ook van het vliegveld worden opgehaald. De meeste camper-verhuurbedrijven verlangen echter dat je eerst een nacht overblijft. Je kunt dan uitgerust aan het rijden met de RV beginnen.

Creditcard

Voor het huren van een auto moet je minimaal 21 jaar zijn en soms zelfs 25, te bepalen door de verhuurbedrijven. Je moet ook een creditcard hebben. Als je vanuit Nederland of België een auto hebt gehuurd, is de lokale belasting soms niet inbegrepen. Daarvoor is de creditcard nodig. Bovendien wordt vaak een waarborgsom verlangd. De creditcard zal daar niet mee worden belast als de auto weer in goede staat is ingeleverd. Verder brengt het autobedrijf automatisch nog eventueel verschuldigde kosten in rekening, zoals het voltanken met benzine en te veel gereden kilometers. De autoverhuurder rekent overigens nogal wat meer dan wanneer je zelf de tank volgooit net voor je de auto weer inlevert. Probeer trouwens een onbeperkt aantal kilometers te bedingen. Je rijdt gauw heel wat af in dit onmetelijke land. De verhuurder staat meestal niet toe dat je met een huurauto de wildernis intrekt, naar noordelijke streken en de prairies waar geen asfaltwegen zijn. Je kunt daarvoor wel speciale toestemming vragen, maar dat zal altijd flink wat meer kosten.


Verzekeringen

Als je vanuit België of Nederland een auto huurt, zit daar waarschijnlijk voldoende aan verzekeringen bij. De autoverhuurder in Canada zal evenwel bijna altijd proberen extra verzekeringen te verkopen, bijvoorbeeld een hogere aansprakelijkheidsdekking, een ongevallenverzekering of een all-riskverzekering. Normaal gesproken is het niet nodig daarop in te gaan, maar je moet wel even opletten wat hierover staat in de gegevens en bevestiging die je ontvangen hebt. Zie hierover ook de pagina over verzekeringen in Canada.

Automaat

Van de automobielen in Canada is 95 procent uitgerust met een automatische versnelling. Een pookje en een ontkoppelingspedaal ontbreken dus. Bij het huren van een auto moet je desgewenst dan ook expliciet vragen om een handgeschakeld model (‘manual’ of ‘standard’). Reserveer je een huurauto vanuit Nederland of België, dan moet je dat er ook meteen bij zeggen.

Bewijs van eigendom

Het is verplicht een bewijs van eigendom van de auto waarin je rijdt, bij je te hebben. In het geval van een huurauto moet je een huurcontract hebben. Leen je de auto van iemand, dan is een ondertekende verklaring van de eigenaar noodzakelijk waarin die toestemming geeft over het gebruik van diens auto, tenzij die persoon bij je in de auto zit natuurlijk.