Autorijden in Canada

De Canadese wegen zijn goed tot uitstekend. Overal wordt rechts gereden. De snelheden en afstanden worden aangegeven in kilometers. Het verkeer is meestal een stuk gedisciplineerder en heel wat rustiger dan in Nederland en België. Alleen in en rond grote steden wil het wel eens wat hectischer zijn en in de provincie Québec wordt veel 'Franser' gereden. Daar is heel wat minder eerbied voor het deukvrij houden van de automobiel.

Telefoneren

Het is in de meeste Canadese provincies verboden onder het rijden te telefoneren, tekstberichten te versturen of soortgelijke activiteiten te verrichten. Het is alleen toegestaan als het om handsfree-apparaten gaat en om de politie (911) te bellen.

Automobielclub

Leden van de ANWB of de VTB-VAB zouden in principe in aanmerking moeten komen voor kortingen en diensten van de Canadese zusterorganisatie CAA, de Canadian Automobile Association. Volgens een mededeling van de ANWB geldt dat je bij de CAA-vestigingen op vertoon van je lidmaatschapskaart routeboekjes, stadsgidsen, campinggidsen en andere informatie kunt krijgen. Bij sommige attracties zou je ook korting op de toegangsprijs moeten krijgen. De CAA (website www.caa.ca) heeft kantoren in alle grotere steden, vaak meer dan één. Deze automobielclub helpt ook bij pech onderweg. Zoiets als de Wegenwacht is er in Canada niet, maar via de CAA kan een autoreparateur of sleepdienst worden ingeschakeld. Als je langs de weg komt te staan, zullen vaak andere weggebruikers stoppen om te zien of ze je kunnen helpen.