Benzine in Canada

Auto's in Canada rijden op loodvrije benzine; 'gas' zeggen ze hier, uitgesproken als gezz en een verkorting voor gasoline. Dat is in drie verschillende octaangehaltes te koop. Voor de nieuwere auto’s voldoet de goedkoopste, de benzine met het laagste octaannummer. Ook diesel kan worden getankt; die is bijna net zo duur als gewone benzine. Autogas (lpg) komt niet voor. In het westen wordt geëxperimenteerd met auto's op waterstofgas.

Benzine is een stuk goedkoper dan in Europa. De prijs wisselt echter per dag en soms zelfs per uur. De benzinestations (in de steden soms ‘gas bar’ genoemd, benzine-bar of benzine-buffet) zijn vaak in tweeën gedeeld: een aantal pomps met zelfbediening en een aantal waar een bediende helpt. Benzine met bediening kost twee tot drie dollarcent meer. Zelf doen scheelt per tank dus een dollar of zo. Laat je je bedienen, dan hoef je geen fooi te geven; je betaalt immers al extra. Kijk voor actuele benzineprijzen op de website van GasBuddy: http://gasbuddy.com.

Bij de meeste pompen kun je kiezen tussen de tank volgooien of een afgepast bedrag of aantal liters aangeven door het indrukken van een knop. Verder gaat het tanken net zoals in Europa en moet je na het tanken bij de kassa afrekenen. Meestal zijn er ook een pomps waar je direct met je creditcard kunt tanken. Die dan eerst in een gleuf steken, er dan weer uithalen en vervolgens tanken.