Beste reistijd voor het oosten van Canada

De immensheid van Canada zorgt voor zeer verschillende klimaatzones en weertypes door het jaar heen. ’s? Winters zijn er sneeuwstormen die binnen een etmaal makkelijk twintig tot vijftig centimeter of meer sneeuw kunnen achterlaten. Het kan dan diepvries-koud zijn, tot tientallen graden onder nul. In de zomer echter kan het tropisch heet en vochtig zijn. Restanten van tropische stormen kunnen in de herfst nog weleens de Atlantische provincies teisteren.

Een beste tijd om naar het oosten van Canada te reizen is dan ook afhankelijk van wat je wilt gaan doen en waar je naar toe wilt. Voor het zien van de spectaculairste getijden in de Bay of Fundy tussen New Brunswick en Nova Scotia moeten dagen worden uitgezocht met volle of nieuwe maan. Voor de herfstkleuren moet je van de tweede helft van september tot begin oktober present zijn, hoewel dat sterk afhankelijk is van de soort zomer ervoor en de streek (hoe noordelijker hoe vroeger). Voor het noorderlicht (vooral te zien in Labrador en het noorden van Québec en Ontario) zijn herfst en winter de aangewezen periodes, soms zelfs tot een eind in de lente.

Het kan zinvol zijn rekening te houden met allergische problemen. Wie gevoelig is voor de pollen van gras of alsem (ragweed) moet niet in de zomer en de vroege herfst gaan. Reageer je heftig op de beten van zwarte steekvliegjes of muggen, dan moet je niet in het voorjaar en de eerste helft van de zomer gaan, zeker tot half augustus, Labrador zelfs tot half september. En tweede helft augustus/september is wespen-tijd.