Canadees geld

Canada heeft de Canadese dollar als officiële munt. Deze heeft een andere waarde dan de VS-dollar, meestal ietsje minder. Het dollarteken ($) wordt voor het bedrag geschreven, in de provincie Québec zetten ze het er achter.

Munten

Een Canadese dollar telt honderd centen. Er zijn munten van twee dollar (bijgenaamd toonie of twoonie, brons met een nikkelen centrum), één dollar (de bronzen loonie), een nikkelen kwartje van 25 cent (quarter), een nikkelen dubbeltje van tien cent (dime) en een nikkelen stuiver van vijf cent (nickel). De term loonie komt van de vogel die op de dollarmunt staat afgebeeld, een ijsduiker ofwel loon. Toonie is afgeleid van 'twee loonies'. Er is ook nog een nikkelen munt van vijftig cent, maar die zie je zelden. In 2013 is in Canada de cent (penny) afgeschaft. Bij het afrekenen wordt naar onder of boven afgerond.

Biljetten

Verder is er papiergeld van vijf dollar (blauw), tien dollar (paars), twintig dollar (groen), vijftig dollar (rood) en honderd dollar (bruin). Die laatste wordt echter zelden gebruikt. De meeste winkelbedrijven en benzinestations willen die niet eens aannemen, vele ook die van vijftig dollar niet. Zij verliezen dan immers meteen grote bedragen als er even niet wordt opgelet en er vervalsingen worden geaccepteerd... Contant wordt het meest met het biljet van twintig dollar betaald. De Bank of Canada is begonnen met het uitgeven van biljetten van een soort plastic, die het papiergeld gaan vervangen. Deze bevatten zeer veel beveiligingen die namaken bemoeilijken. Ze zijn echter zeer dun en blijven makkelijk aan elkaar plakken; even goed opletten dus dat je inderdaad het gewenste aantal biljetten geeft.

Geld wisselen

Euro's kun je overal in Canada behalve in de provincie Newfoundland and Labrador (zie hieronder) wisselen bij de officiële bankkantoren. Deze zijn in bijna alle, niet al te kleine plaatsen aanwezig. Als je geld wilt omwisselen, zal meestal naar legitimatie (bijvoorbeeld een paspoort) worden gevraagd. Probeer altijd biljetten van maximaal twintig dollar te krijgen; die van vijftig en van honderd dollar worden in Canada niet of niet graag aangenomen. In de grote steden zijn ook wisselkantoortjes die meestal de gewone beurskoersen hanteren. Hotelrecepties, winkels en restaurants willen ook wel geld wisselen maar alleen Amerikaanse dollars. De daar gehanteerde koers is vaak minder gunstig dan bij banken en wisselkantoren. De Noord-Amerikaanse banken weten overigens wel wat provisie en bankkosten zijn; die zijn naar verhouding erg hoog. Het is een stuk goedkoper met je Nederlandse of Belgische bankpas geld uit de muur te halen. Deze werken als er het Cirrus-, EuroCard- of MasterCard-symbool op staat en als dat ook op de geldautomaat is te vinden. Met een creditcard contant geld halen kan ook maar is duur omdat hogere wisselkoersen worden gehanteerd.

Newfoundland and Labrador

Banken in de provincie Newfoundland and Labrador wisselen geen vreemd geld. Er zijn ook geen wisselkantoren. Hotels en (grotere) winkels nemen soms Amerikaanse dollars aan (tegen voor de klant ongunstige wisselkoersen), maar zeker geen euro's. Advies van het bureau voor toerisme van deze provincie is dan ook genoeg Canadese dollars mee te nemen voor je hele verblijf in Newfoundland and Labrador.

Reacties

Hoeveel geld mogen mijn vrouw en ik meenemen voor onze zoon in Canada Toronto

Beste mijnheer Wiengen, dit weet ik niet zeker, maar in het algemeen is het 10.000 dollar of het equivalent in goederen. U kunt het even checken bij de Canadese ambassade; een telefoontje of e-mail (in het Engels) is voldoende. Er wordt overigens zelden op gecontroleerd indien u gebruik maakt van grote coupures (valt niet op), behalve als u met `pakken geld' aan komt zetten. U kunt overigens ook gewoon geld naar Canada overmaken of een paar dagen achtereen in Canada pinnen. Veel succes!