Canadese politie

Er zijn drie soorten politiekorpsen in Canada: de plaatselijke, de provinciale en de landelijke. Plaatselijke korpsen zijn er alleen in de grotere steden. In de kleinere heeft het provinciale korps een vestiging. Voor zaken die de provinciegrenzen overschrijden en voor speciale taken is er de Royal Canadian Mounted Police (RCMP), beter bekend als de Mounties. De adressen staan in het overheidsgedeelte (de blauwe pagina’s) van het telefoonboek onder Police. In Québec heet de politie Sûreté du Québec.

Een politieagent wordt aangesproken met officer, ook als het een vrouw is. Als je wordt aangehouden door een politie-ambtenaar, zal deze zich (in normale gevallen) uiterst beleefd gedragen. Hij of zij verwacht dat ook terug. Bluffen en uitdagen hebben een averechtse uitwerking.

Zwaailichten

Als een politiewagen haast heeft, rijdt deze met rode en witte zwaailichten en meertonige sirenes. Dat geldt ook voor brandweer- en ziekenwagens. Het is in de meeste provincies verplicht direct naar de kant van de weg te gaan en stil te gaan staan als er zo’n hulpdienst of politie met loeiende sirenes aankomt, ongeacht van welke kant.

Overigens worden blauwe zwaailichten hier door sneeuwruimdiensten gebruikt. Je bent verplicht daar achter te blijven hangen tot ze van de weg afgaan, tenzij er ruimte genoeg is om ze veilig in te halen. Wegwerkers, sleepwagens en ander hulpverkeer voeren oranje zwaailichten. Die zijn alleen bedoeld om je opmerkzaam te maken op hun aanwezigheid.