Emigreren naar Canada

Ben je weer terug in het gewone dagelijkse ritme, dan komen ongetwijfeld gevoelens van heimwee boven. Misschien niet naar de mensen die je in Canada hebt achtergelaten, maar naar dat grote, groene, vriendelijke, uitnodigende en avontuurlijke land aan de andere kant van de grote plas. Je hoort dat van veel mensen. Ze hadden het er tijdens hun vakantie zo naar hun zin, dat ze het liefst meteen weer terug zouden willen gaan. Zelfs het idee om er naar toe te emigreren zal opkomen; vele duizenden Nederlanders en Belgen zijn hen immers voorgegaan. Bij de meesten ebt dat weer weg. Soms echter zal dat gevoel zodanig wortel schieten, dat een telefoontje voor informatie wordt gepleegd naar de Canadese ambassade.

Uiteindelijk gaan vanuit Nederland en België slechts enkele honderden mensen per jaar echt emigreren. Het is echt een reuzenstap. Bovendien wordt niet iedereen zomaar toegelaten. Je moet bijvoorbeeld in bepaalde beroepscategorieën vallen en enige tijd zonder financiële steun van de overheid voor jezelf kunnen zorgen (al kun je wel hulp krijgen bij integratie en andere zaken). Meer informatie voor Nederlanders op de website van de visumafdeling van de Canadese ambassade in Wenen (Oostenrijk) en voor Belgen op de website van de visumafdeling van de Canadese ambassade in Parijs (Frankrijk).

De Canadese overheid voert een actief immigratiebeleid. Wie in Canada wil werken, moet er rekening mee houden dat 20 procent van de beroepen in dit land gereguleerd is. Een permanente verblijfsvergunning geeft je als buitenlander het recht om zonder beperkingen te wonen en te werken in Canada. De wetgeving en procedures met betrekking tot het verkrijgen van die permanente verblijfsvergunning veranderen constant, daarom is het belangrijk je goed te laten informeren.

Eén van de veelvoorkomende visumcategorieën is het Skilled Worker program: in het kader hiervan hanteert Canada een lijst van beroepen die open zijn voor immigratie naar het land. Heb je in de laatste tien jaar minstens één jaar ervaring in één van deze beroepen, dan kom je in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning. Ook zijn er categorieën voor ondernemers, zelfstandig ondernemers en directe familieleden van Canadese staatsburgers.

Elke Canadese provincie heeft ook een eigen programma voor immigranten: door een nominatie van de provincie waarin je woont en/of werkt kun je ook een permanente verblijfsvergunning verkrijgen. Sowieso kennen alle provincies in Canada hun eigen regeringen en dus hun eigen wetten en regels. De Canadese bevolking is van nature heel behulpzaam en ziet meestal graag nieuwe mensen in hun omgeving komen wonen. 

Meer informatie op http://www.vertreknl.nl