Feest- en gedenkdagen in het oosten van Canada

Veel feestdagen in Canada zijn, net als in Europa, gebaseerd op kerkelijke hoogtijdagen. Maar natuurlijk zijn er ook nationale en provinciale gedenkdagen. Kantoren en banken zijn op alle officiële feest- en gedenkdagen gesloten. De winkels zijn dan meestal ook dicht, maar niet altijd. Restaurants, bars en coffeeshops zijn meestal wel open, de laatste alleen op eerste kerstdag vaak niet. Tweede paasdag en tweede kerstdag zijn wel feestdagen, en banken en kantoren zijn dan ook dicht, maar de meeste winkels zijn dan wel open.

Nationaal

Nationaal gevierde feest- en gedenkdagen zijn:

- nieuwjaarsdag op 1 januari,

- Goede Vrijdag,

- Pasen zowel zondag (Easter Sunday) als maandag (Easter Monday),

- Victoria Day op de maandag voor 25 mei (verjaardag vroegere Britse koningin Victoria; in Newfoundland and Labrador wordt deze dag Queen’s Birthday genoemd, in Québec Journée Nationale des Patriotes),

- Canada Day op 1 juli of op 2 juli als 1 juli een zondag is (geboortedag van Canada; in Newfoundland heet die ook Memorial Day),

- Labour Day op de eerste maandag van september,

- Thanksgiving Day op de tweede maandag van oktober (dankfeest voor de oogst),

- Remembrance Day op 11 november (herdenking oorlogsslachtoffers),

- Kerstmis zowel eerste kerstdag (Christmas Day) als tweede kerstdag (Boxing Day).

Provinciaal

- New Brunswick heeft New Brunswick Day op de eerste maandag van augustus.

- Newfoundland and Labrador heeft St.-Patrick’s Day (Ierse patroonheilige) op de maandag die het dichtst ligt bij 17 maart, St.-George’s Day (Engelse patroonheilige) op de maandag die het dichtst is bij 23 april, Discovery Day (dag dat John Cabot aankwam) op de maandag die het dichtst is bij 24 juni, Orangemen’s Day (herdenking overwinning protestanten op katholieken in Ierland in 1690) op de maandag die het dichtst is bij 12 juli, Regatta Day/Civic Holiday vaak eerste woensdag van augustus maar kan wisselen, gekoppeld aan de regatta op Quidi Vidi Lake in St. John’s.

- Nova Scotia heeft Natal Day op de eerste maandag van augustus.

- Ontario heeft Civic Holiday op de eerste maandag van augustus (wordt in Toronto Simcoe Day genoemd ter herdenking van de stichter van York/Toronto sir John Graves Simcoe).

- Prince Edward Island heeft Natal Day op de eerste maandag van augustus.

- Québec heeft op 24 juni St.-Jean Baptiste Day (feest van de heilige Johannes de Doper), maar dat is ook Québecs nationale feestdag, Fête Nationale du Québec.