Fotograferen en videofilmen in Canada

In principe is fotograferen en videofilmen overal in Canada toegestaan. Als bij sommige exposities in musea en in bezienswaardigheden geen foto’s gemaakt mogen worden of als er geen flits of statief gebruikt mag worden, staat dat met een bordje duidelijk aangegeven. Steeds meer inheemse groeperingen proberen hun religieuze voorwerpen en kunst te beschermen tegen commerciële uitbuiting of omdat ze er zelf geld aan willen verdienen. Dan zijn foto’s en video-opnames uit den boze, ook voor toeristen.


Van mensen foto’s maken is meestal geen probleem, zolang hun privacy niet in het geding is. Tijdens powwow’s van inheemse First Nations-volkeren zijn er echter momenten dat men geen foto’s gemaakt wil hebben, onder andere omdat er dan spirituele dansen worden uitgevoerd of omdat het gaat om eerbetoon aan veteranen. Dat wordt vooraf echter nadrukkelijk omgeroepen.

Fotorolletjes

Ook in Canada zijn fotorolletjes waarmee je negatieven krijgt waarvan foto-afdrukken worden gemaakt, haast niet meer te vinden. Digitaal fotograferen en videofilmen is wat de klok slaat. Fotowinkels en foto-afdelingen van warenhuizen hebben soms nog een kleine hoeveelheid fotorolletjes in een hoek liggen, maar keus uit merken en filmgevoeligheid is er beslist niet meer bij. Op het gebied van digitale geheugenkaartjes zijn hier dezelfde soorten en merken te koop als in West-Europa. Je kunt de gemaakte opnames laten afdrukken, in een automaat op CD-ROM laten zetten, of uploaden naar een beveiligde website waar vandaan je ze thuis weer kan downloaden.