Gehandicapt-zijn in Canada

Canadezen proberen gehandicapten over het algemeen zoveel mogelijk tegemoet te komen. Winkelcentra zijn bijna altijd gemakkelijk toegankelijk, ook met rolstoelen. In de meeste openbare toiletten zijn ook ruimtes voor rolstoelgebruikers.

Attracties

Helaas zijn niet alle attracties en bezienswaardigheden even gemakkelijk voor gehandicapten binnen te komen. Men zal echter nooit te beroerd zijn een installatie stil te zetten om moeilijk ter been zijnde personen te helpen. Soms kan ook een beter toegankelijke zij-ingang worden opengedaan.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is voor rolstoelgebruikers niet altijd makkelijk in te gaan. Maar men is altijd bereid te helpen. Er rijden wel speciale busjes voor minder-validen die je van huis naar bestemming naar huis brengen, als een soort taxi dus. Ook niet alle stations van de metro van Montréal (provincie Québec) en van de subway van Toronto (provincie Ontario) zijn toegankelijk voor rolstoelen. Sommige hebben liften. Vanaf het perron kun je wel gemakkelijk de trein in. Dat is bij trams, bussen en het bovengrondse treinensysteem echter (meestal) een stuk moeilijker.

Autorijden

Bij de ingangen van gebouwen en winkelcentra zijn altijd plaatsen gereserveerd voor gehandicapten en mensen die moeilijk ter been zijn. Die zijn altijd duidelijk aangegeven met bordjes en met strepen en een rolstoel geschilderd op het wegdek. Helaas is de Nederlandse of Belgische invalidenparkeerkaart niet geldig in Canada.

Reacties

Ik ga met mijn ouders op vakantie naar Canada.Mijn vader is in het bezit van een invalidenparkeerkaart.Deze is dus niet geldig in Canada.Is er een mogelijkheid om toch een soort van kaart aan te vragen voor de vakantie in Canada? Wat zijn eventueel andere opties/alternatieven? met vr groet Laura Hulst

Beste Laura, dat wordt lastig, omdat wij in Nederland gebruik maken van de zogenoemde Europese invalidenparkeerkaart die alleen in Europa geldig is. Er is geen verdrag tussen Nederland en Canada die dit regelt, dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar u uw gehandicaptenparkeerkaart wel kunt gebruiken. U zult dus ter plaatse creatief moeten zijn. In het algemeen zijn Canadezen behulpzaam en kunt u op veel plekken even stil staan om uw vader te helpen met uitstappen, ook als het officieel niet is toegestaan. U kunt echter helaas niet gebruik maken van uw Nederlandse (Europese) invalidenparkeerkaart.

Beste , Deze zomer vertrekken wij naar Canada met de dochter en met mijn echtgenote die gehandicapt is en zich steeds met de rolstoel moet verplaatsen. Mijn vraag is dan ook de volgende: Mag men in Canada op een parkeerplaats voor gehandicapten gaan staan ? Wij zullen er met een huurwagen rondrijden en onze eigen rolstoel mee nemen.

Beste heer en mevrouw van Vieren, ik verwijs graag naar het antwoord direct hier boven dat aangeeft dat uw gehandicaptenparkeerkaart/invalidenparkeerkaart helaas in Canada niet geldig is.

U schrijft op 21 maart 2015 dat een europese gehandicaptenkaart niet in canada geldig is omdat er geen verdrag is gesloten tussen beide landen. Kunt u mij antwoorden op de volgende twee vragen: 1) Waar kan ik zo'n verdrag nalezen/opvragen en 2) is een canadese gehandicaptenkaart WEL geldig in nederland? artilkel 86 van de RVV en artikel 49 van de BABW insinueert namelijk van wel!?? Kan het dan zo zijn dat canadese gehandicaptenkaarten hier wel geldig zijn maar onze gehandicaptenkaarten niet in canada?

Beste Danny, je kunt informatie over de gehandicaptenkaart lezen op de website van de rijksoverheid ofwel rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/in-welke-landen-is-de-gehandicaptenparkeerkaart-geldig Of dit andersom ook zo is weet ik niet, mijn deskundigheid ligt in Canada. Op eerder genoemde website van de rijksoverheid staat wel dat gehandicaptenkaarten uit `andere' landen in Nederland worden geaccepteerd, dus ik vermoed van wel, maar ik kan hier geen zekerheid over geven. Veel succes!

Ik heb in 2010 al eens contact gehad met het gouvernement van Quebec en Ontario. Beide gaven aan dat de Europese GPK ook in Canada gebruikt kan worden. Ik heb daar 4 weken met een huurauto rond gereden, vaak op gehandicaptenparkeerplaatsen gestaan en nooit een bon gekregen. Ben nu in Canada en gebruik de GPK weer probleemloos. Henk

Beste Henk, dank voor deze toevoegingen betreffende het gebruik van een Europese gehandicaptenkaart in Canada. Het lijkt er dus op dat de Europese GPK nu in Canada wordt gedoogd. Terecht vind ik, maar goed dat iemand er ervaring mee heeft en de moeite heeft genomen om ons hieromtrend te informeren!