Insecten in Canada

In het voorjaar en de zomer kun je in Canada met muggen (mosquitoes) en zwarte vliegjes (black flies) in aanraking komen. Letterlijk. De eerste zitten vooral bij stilstaand water en de vliegjes bij stromend water langs rivieren, in parken en op sommige plaatsen aan de kusten van baaien en oceaan. Afhankelijk van het weer kunnen ze nog tot in de tweede helft van augustus voor flink wat overlast zorgen. Muggen steken en veroorzaken jeukende bultjes, black flies bijten een stukje uit je huid en de betreffende plek kan dan flink opzwellen. Malariamuggen komen in Canada niet voor. Wel groeit het aantal muggen dat is besmet met het West-Nijlvirus.

Andere insecten die je misschien kunt tegenkomen, zijn teken (ticks), kakkerlakken (cockroaches) en spinnen (spiders). De teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen, maar echt vaak komt dat niet voor. Het is vergelijkbaar met de situatie in West-Europa. Kakkerlakken kunnen in steden in huizen een plaag vormen. Ze kunnen voedsel besmetten met ziektekiemen. Maar ook dat komt overeen met West-Europa. Voor zover bekend zijn de spinnen die in de provincie Québec en de Atlantische provincies voorkomen, voor de mens ongevaarlijk. In het zuiden van de provincie Ontario is wel een giftige, maar zeer schuwe soort: de black widow, zwarte weduwe. Zie daarover ook de pagina over spinnen bij natuur onder Algemene Informatie.

Bescherming

Je kunt wel iets doen om deze akelige insecten zoveel mogelijk te weren, maar helemaal lukt dat bijna nooit. De ene persoon is vaak ook een aantrekkelijker doelwit dan de ander. Bovendien reageert de één heftiger op beten en steken dan een ander. Aangeraden wordt lichaamsdelen zoveel mogelijk bedekt te houden met lange mouwen en een lange broek, het beste met lichte kleuren. Gebruik geen parfum en haarlak. Op gezicht en andere onbedekte stukken van je lichaam kun je een insecten-werend middel spuiten. Deskundigen adviseren artikelen waarin bij voorkeur dertig procent deet (diethyl-meta-toluamide) zit. Pas met dit spul echter op bij ogen, lippen en neus; daar kan het prikkelen. Zorg er ook voor dat het niet op plastic en rubber komt, zoals fotocamera, verrekijker of bril; dat kan ervan verweren en zelfs smelten. In drogisterijen, apotheken, warenhuizen en winkeltjes in de natuurparken zijn vele middelen te koop die de gevolgen van steken en beten verlichten.