Kleding meenemen naar Canada

Houd met je kleding rekening met de periode waarin je naar Canada reist. Als je in de winter gaat, is het verstandig spullen mee te nemen die alle lichaamsdelen bedekken, ook het gezicht. De ‘windchill’ (gevoelstemperatuur door kille wind) kan namelijk maar zo tien tot vijftien graden of meer lager zijn dan de werkelijke temperatuur. In de zomer komt luchtige kleding van pas. Bovendien is het wel zo prettig als die van een vocht opnemende stof is gemaakt, want buiten de gebouwen en de auto met airconditioning kan het goed klam zijn. De ‘humidex’ (gevoelstemperatuur door hoge luchtvochtigheid) kan het dan best vijf tot tien graden of meer warmer doen lijken dan de werkelijke temperatuur is. Airconditioning maakt het in sommige gebouwen soms wat killig. In zo’n geval kan een dun truitje of vest bij de hand ook wel plezierig zijn.

Oosten van Canada

In het oosten van Canada is de zomer over het algemeen warm, het voor- en het najaar zijn lekker maar kunnen nat en soms stormachtig zijn, de winter is koud en streng. Daar moet je bij het inpakken van kleding dus rekening mee houden. Het toeristenbureau van New Brunswick gaf het volgende kledingadvies: draag in mei en juni een dunne bloes en broek, en houd een sweater of dun jasje bij de hand. Van juli tot begin september kun je toe met dunne zomerkleding, een korte broek en T-shirts. Gedurende de rest van september en in oktober zijn warmere kleding, een lange broek, een sweater en een jack gewenst (voor het zuiden van Ontario mag je de eerste helft van september nog best bij de zomerkleding rekenen). Van november tot april moet je warme winterkleding met een dikke jas en winterlaarzen bij je hebben.

Shorts en caps

Canadezen zijn gek op korte broeken, vaak bermudashorts. Ze lopen er overal mee, ook in musea en winkelcentra, zowel mannen als vrouwen. Als in april de eerste lentedag doorbreekt, verschijnen ook de eerste shorts. Sommigen lopen er tot eind september mee door of tot in oktober als de herfst wat langer warm blijft. Velen dragen ook bijna continu een baseballcap. Die blijft op onder het eten, bij visite, in de winkels en musea, overal. Neem dus gerust je korte broek mee en de pet van je favoriete club.

Uitgaan

Uit eten gaan gebeurt ook in Canada zowel informeel als formeel. In een wat luxere gelegenheid is wat nettere kleding vereist, in ieder geval geen korte broek of bermuda en geen ontbloot bovenlijf. Dat geldt ook voor de casino’s, hoewel je daar geen stropdas of japon hoeft te dragen. Officiële gelegenheden als recepties en bruiloften vereisen aangepaste, nette kleding. Naar een verjaardag of gewoon op visite gaan, kan informeel. Als je dezelfde gebruiken aanhoudt als in Nederland of België, loop je het minste risico op kledingblunders.

Avontuurlijk op pad

Bij avontuurlijke activiteiten als wildwatervaren of bergbeklimmen is aangepaste kleding vereist. Voor een wandeling door een van de vele beschermde natuurparken zijn goedzittende loopschoenen wel zo prettig. Ook al zijn er trajecten uitgezet en zijn op veel plaatsen plankiers en trappen gebouwd om het de wandelaars zo makkelijk mogelijk te maken, er zijn genoeg plekken waar je over glibberige rotsbodem moet lopen, wat moet klimmen, of tegen boomwortels omhoog moet klauteren. Voor het kijken naar walvissen is makkelijk zittende, een beetje warmere kleding handig om de zeewind en het zilte water van je lijf te houden. Skitochten en hondesledetochten vereisen warme kleding van meerdere lagen, inclusief gezichtsbedekking.