Klimaat in het oosten van Canada

Voor alle provincies in het oosten van Canada geldt dat er strenge winters, hete zomers, een kort voorjaar en een korte herfst zijn. Hoe meer je naar het oosten komt, hoe langer lente en najaar worden. En hoe verder je naar het noorden gaat, hoe langer de dagen in de zomer zijn en hoe korter in de winter

Over het algemeen kan het van mei tot oktober warm tot heet zijn. De provincie Québec heeft gemiddeld gesproken een landklimaat, de provincies New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia en Newfoundland and Labrador hebben een gematigd landklimaat. Al moet je dit 'gemiddeld' zien. Het westen van Québec ondervindt invloed van de baai Hudson Bay, het weer in de andere vier provincies wordt voor een groot deel bepaald door de Atlantische Oceaan, Labrador merkt veel van de ijskoude wateren van de Labradorzee. In de zomer valt in de Atlantische provincies meer en vaker regen dan in het centrale deel van Canada, al is het aantal regendagen niet echt groot. New Brunswick en Prince Edward Island maar vooral Nova Scotia en Newfoundland and Labrador krijgen in de zomer en de eerste helft van de herfst nog weleens de restanten van tropische stormen over zich heen. Ook de provincie Ontario heeft een landklimaat, hoewel vooral het zuiden veel merkt van de Grote Meren van Noord-Amerika en het noorden beïnvloedt wordt door de Hudson Bay.

Celsius en Fahrenheit

De temperaturen behoren in Canada officieel in graden Celsius te worden aangegeven. Velen bedoelen echter Fahrenheit als ze het over de temperatuur hebben. Op een lekkere warme dag van 25 graden Celsius is het ook 77 graden Fahrenheit. Het vriespunt, 0? graden Celsius, is 32 graden Fahrenheit, 100 graden Fahrenheit is 37,8 graden Celsius. Regel: van de graden Fahrenheit 32 aftrekken en de uitkomst delen door 1,8. Het resultaat van dat sommetje is graden Celsius.

Internet

Via het internet kun je weersinformatie krijgen bij Environment Canada en The Weather Network/Météo Média. De eerste is het milieu-ministerie van de federale overheid en heeft het nationale weerinstituut in huis, vergelijkbaar met het KNMI in Nederland en het KMI in België. Regionale weerberichten en plaatselijke weersverwachtingen worden in het Engels en het Frans verstrekt. The Weather Network is een commercieel tv-station dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week alleen maar programma’s over het weer uitzendt. Météo Média is de Franstalige tak daarvan. Er worden huidige temperaturen en plaatselijke weersvoorspellingen verstrekt.