Bruce Peninsula

Het Escarpment in het Bruce Peninsula National Park.
Escarpment, Bruce Peninsula National Park ©Brucegirl

Voor wat het vasteland van de Canadese provincie Ontario betreft, ligt het westelijke eind van de heuvelrug Niagara Escarpment op een schiereiland tussen de baai Georgian Bay en het meer Lake Huron, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika. Dat is de Bruce Peninsula.

De escarpe (zie daarover ook de pagina's over de Niagara Escarpment) loopt nog wel naar het westen verder: via de bodem van Lake Huron en het eilandencomplex Manitoulin Island naar Wisconsin in de Verenigde Staten. Over Manitoulin Island gaat ook weer een apart menusegment. In deze sectie komt de Bruce Peninsula aan de orde.

Dit schiereiland begint zo ongeveer bij de plaats Owen Sound. Vandaar gaat er één doorgaande weg (Highway 6, die helemaal vanaf Guelph komt) naar de punt met het toeristische plaatsje Tobermory in het noordwesten. Daar vertrekt een veerboot naar Manitoulin Island. Er zijn duinen, vennen, veenmoerassen, drumlins en tal van andere natuurwonderen. Je kunt er zo’n vijftig soorten wilde orchideeën vinden, minstens dertig soorten varens en met flink wat geluk ook zwarte beren en de met uitsterven bedreigde massasauga-ratelslang, ook wel dwergratelslang genoemd. Aan de noordoostkant van het schiereiland, langs de kust van Georgian Bay, zijn steile kliffen. Die lopen naar het zuidwesten af naar zand- en kleivlaktes aan Lake Huron.

Natuurparken

Op het schiereiland Bruce Peninsula zijn dertien beschermde natuurgebieden. Daarbij zijn twee nationale en acht provinciale parken, de rest is gemeentelijk of op een inheems reservaat. De nationale parken zijn Bruce Peninsula National Park en Fathom Five National Marine Park, beide op de punt van het schiereiland bij Tobermory. De provinciale natuurreservaten zijn Hope Bay Forest, Lion's Head, Smokey Head White Bluff, Cabot Head, Little Cove, Johnston Harbour, Ira Lake en Black Creek. De regio wordt een paradijs genoemd voor plantenliefhebbers. Dat heeft onder meer te maken met de rijke verscheidenheid aan natuurlijke gebieden, van ruige kliffen tot uitgestrekte droge rotsvlaktes (alvars genoemd), moerassige wetlands en drumlins (lange ovale klei- en rotsheuvels die gevormd zijn door gletsjers). In het voorjaar kun je grote groepen haviken zien, soms in zwermen van duizend vogels en meer. Die zijn dan op trektocht naar noordelijker streken van Canada om te nestelen. Er zijn veel wandelroutes en de Bruce Trail over de Niagara Escarpment trekt er helemaal doorheen.

Ratelslang

In verband met de aanwezigheid van de massasauga-ratelslang wordt aangeraden voor het volgen van die routes altijd een lange broek aan te trekken plus stevige schoenen en dikke sokken. Overheidsinstantie Parks Canada adviseert bovendien voortdurend op te letten waar je je handen en voeten laat. De beet van deze gemiddeld slechts zestig centimeter lange slang kan bij mensen voor veel overlast zorgen en in uitzonderlijke gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben als niet tijdig tegengif gegeven wordt. Wanneer het dier zich bedreigd voelt of gaat aanvallen, zal hij de ratel aan het eind van zijn staart heen en weer schudden. Het geluid daarvan is voor de wandelaar een sein weg te gaan. De kans dat je dit zult meemaken, is echter uiterst klein. Meestal zal de slang zelf snel verdwijnen, nog voor je hem gezien hebt. Bovendien zijn er niet veel van deze dieren; het is een met uitsterven bedreigde soort.

Geologische bijzonderheden

Het schiereiland Bruce Peninsula heeft diverse bijzondere geologische verschijnselen. Hier zijn enkele.


Devils Monument

Bij Cape Chin tussen Dyer’s Bay en Whippoorwill Bay aan de oever van Georgian Bay aan de noordoostkust van het schiereiland is Devils Monument. Dat is een ‘flower pot’, een rots die door erosie van heen en weer trekkende wateren is uitgesleten tot een smalle pilaar met een brede top en wel wat lijkt op een bloempot. Er is een uitkijkpunt bij voor een mooi zicht op Georgian Bay.

Lion's Head

Aan de zuidoever van Whippoorwill Bay aan Georgian Bay is een in de kalksteenrotsen van de escarpe uitgesleten figuur die Lion's Head wordt genoemd, sooms ook White Bluff. Hij lijkt wat op een leeuwenkop. Er ligt een natuurpark omheen met wandelroutes en wijde vergezichten over Whippoorwill Bay en Isthmus Bay.

Hope Bay

Bij Hope Bay aan de gelijknamige baai in Georgian Bay aan de noordoostkust van het schiereiland zijn grote kuilen en gaten in de rotsen te vinden. Dat zijn overblijfselen van de laatste ijstijd. Het ijs en het smeltwater trokken toen harde granieten rotsblokken over de zachtere kalksteen en daarbij werden deze indrukken achtergelaten.

Spirit Rock

Aan de noordoever van Colpoy’s Bay, ten noorden van Wiarton aan de oostkust van de Bruce Peninsula, is de Spirit Rock Conservation Area. In dit natuurgebied zijn ruïnes van het luxueuze landgoed Corran. Dat heeft hier eind negentiende eeuw gestaan. Vlakbij is de Spirit Rock Lookout. Dat is een uitkijkpunt boven op een steile rotswand. Via een wenteltrap kun je naar beneden.


Bestemmingen in Bruce Peninsula

 • Owen Sound

  Een gebouw op Second Avenue in Owen Sound.
  De plaats Owen Sound wordt de toegangspoort genoemd tot het schiereiland Bruce Peninsula . Ze ligt aan het eind van de Owen Sound, een van de inhammen van...
 • Tobermory

  De boten in de haven van Tobermory.
  Op de punt van het schiereiland Bruce Peninsula in het zuiden van de Canadese provincie Ontario ligt het voormalige vissersdorp Tobermory. Hier is het...
 • Wiarton

  Wiarton op het schiereiland Bruce Peninsula.
  Aan Highway 6 tussen Owen Sound en Tobermory op het schiereiland Bruce Peninsula ligt Wiarton. Dat is een toeristisch plaatsje aan het eind van Colpoy's Bay, een...

Kaart van Bruce Peninsula