Parliament Hill

Parlementsgebouwen in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
Parlementsgebouwen

Het symbolische hart van Canada staat op Parliament Hill, de heuvel met parlements- en regeringsgebouwen in het centrum van Ottawa in de provincie Ontario. Hier zetelen de federale regering, de volksvertegenwoordiging en de senaat. Het complex is een bezoek waard. Wie alleen geïnteresseerd is in mooie gebouwen en uitkijkjes, kan buiten blijven en er omheen lopen. Wil je binnen kijken, dan moet je meegaan met een rondleiding. Hiervoor kun je je in de zomermaanden aanmelden in het Capital Information Centre, tegenover Parliament Hill aan de overkant van Wellington Street, op nummer 90. Daar is ook informatie te verkrijgen over de parlementsheuvel en de parlementsgebouwen, zowel mondeling als in folders en brochures, en is een toeristenkantoor gevestigd van de National Capital Region. Toegang tot Parliament Hill is vanaf Wellington Street. De parlementsgebouwen worden momenteel stuk voor stuk gerenoveerd, dus je kunt met bouwwerkzaamheden te maken krijgen. Deze zullen tot zeker 2022 gaan duren.

Parliament Buildings

De eerste spa voor de parlementsgebouwen ging op 20 december 1859 de grond in. In 1866 kon er vergaderd worden. Er was voor een gotisch ontwerp gekozen met als voorbeeld de Houses of Parliament in Londen, Engeland. Het hoofdcomplex bestaat uit een Centre Block, een East Block en een West Block. Ervoor is een groot plein met veel gras plus een ‘eeuwig brandende vlam’. Alle gebouwen zijn opgetrokken uit grote blokken natuursteen en hebben koperen daken en gebeeldhouwde waterspuwers in de dakgoten. Voor het Centre Block staat de Peace Tower, er achter de bibliotheek. Rond de parlementsgebouwen is Parliament Hill, een park met tal van standbeelden en andere zaken. Op 3 februari 1916 verwoestte een felle brand het Centre Block. Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog werd met nieuwbouw begonnen. De gotische-heroplevingsstijl van het oude gebouw werd zoveel mogelijk teruggebracht. In 1922 was het nieuwe bouwwerk gereed.

Centre Block

Het centrale gebouw of Centre Block herbergt de vergaderzalen van de House of Commons en de Senate (zie over de politieke structuur en de regering de aparte pagina onder algemene informatie). Ook zijn hier kantoorruimtes van parlementsleden en ministers. Je kunt het Centre Block bezoeken met een rondleiding. Deze is gratis en naar keuze Engelstalig of Franstalig. Je moet wel van tevoren kaartjes halen bij het Hill Centre aan 90 Wellington Street (zie boven). Rondleidingen zijn het hele jaar door; van half mei tot begin september is vertrek zo ongeveer ieder kwartier. In juli en augustus is hiervoor erg veel belangstelling. Wil je in die periode toch zoveel mogelijk van een rondleiding genieten, dan is het aan te raden aan het eind van de middag of ‘s avonds te gaan. De groepen zijn dan over het algemeen kleiner. De ingang voor de rondleidingen is in het Visitor Welcome Centre onder in de Peace Tower (zie hierna). Je komt het nationale parlement binnen, dus je zult met veiligheidsmaatregelen te maken krijgen. In het Visitor Welcome Centre is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis, de functies en de taken van het parlement. De rondleiding duurt ongeveer een uur en eindigt bij de toegang tot de Peace Tower, waar je verder in je eigen tempo naar boven kunt.

Peace Tower

De Peace Tower staat los voor het Centre Block van de parlementsgebouwen. Hij is 92,2 meter hoog en is gebouwd tussen 1919 en 1927 om het eind van de Eerste Wereldoorlog te gedenken. Je gaat met een lift naar een uitkijkplatform bovenin. Op de derde verdieping ervan, je komt er na de rondleiding door het Centre Block vlak voor uit, is de uiterst rustgevende en tot fluisteren en nadenken stemmende Memorial Chamber. Daarin worden de Canadese militairen herdacht die zijn gesneuveld tijdens de gewapende conflicten waarbij Canada betrokken is geweest sinds het begin van de confederatie in 1867. De Peace Tower gaat een half uur voor de laatste rondleiding door het Centre Block dicht. Het bezoeken van de toren is echter alleen op eigen gelegenheid te doen.

Library of Parliament

Achter het Centre Block is de Library of Parliament, de parlementsbibliotheek. Deze zit in een rond gebouw met een koepel. Het wordt een van de meest bijzondere voorbeelden genoemd van de gotische heropleving in de Canadese architectuur van de negentiende eeuw. Ze werd in 1876 in gebruik genomen als onderdeel van het Centre Block en bleef gespaard tijdens de brand van 1916. Echt rond is het gebouw overigens niet: het gaat om zestien zijkanten. De koepel wordt door steunberen buitenom gedragen.

East Block

Ten oosten van het Centre Block, of als je met je gezicht naar de Peace Tower staat aan je rechterhand, staat het East Block. Dat is gebouwd tussen 1859 en 1865. Hier zijn de werkkamers van de senatoren. Bovendien zijn er vier kamers ingericht zoals ze eruit zagen in de tijd van Canada’s eerste minister-president, sir John A. Macdonald. Deze zijn in de zomermaanden voor het publiek toegankelijk met een gratis rondleiding.

West Block

Aan de westkant, links dus van het Centre Block, is het West Block. Hierin zijn de vergader- en werkkamers van commissies en parlementsleden. Ook sommige ministers hebben hier kantoorruimtes. Het gebouw is in dezelfde jaren verrezen als het East Block. Het is echter niet door het publiek te bezoeken.

Park rondom

Parliament Hill is een flinke heuvel met een park rond de parlementsgebouwen. Behalve Centre Block, East Block, West Block, Peace Tower en Library of Parliament behoren hier ook nog toe Confederation Building, Wellington Building, Langevin Building en Victoria Building. Hierin zijn parlementaire kantoren en diensten gehuisvest. Canada’s minister-president heeft een werkkamer in het Langevin Building. In het park staan standbeelden van personen die belangrijk waren voor Canada. Ook is er de niet meer in gebruik zijnde Noon-Day Gun waarmee het middaguur werd afgeschoten. Op een van de hoogste punten van de heuvel, ten westen van de bibliotheek en uitkijkend op de Ottawa River, staat het Summer Pavilion. Dat is in 1995 hier neergezet dankzij een bijdrage van de Canadian Police Association. Het dient als een blijvend saluut aan de mannen en vrouwen die omkwamen bij het uitoefenen van hun taken als politie en vrede-handhavers. Eveneens aan de westkant was een opvangcentrum voor zwerfkatten en andere loslopende dieren, beheerd door een groep vrijwilligers. Dat is in 2014 gesloten en afgebroken, mede in verband met de renovaties van de parlementsgebouwen, maar ook omdat er niet veel dieren meer verbleven. De katten die er nog waren, waren oud geworden en zijn door vrijwilligers in huis genomen. Op de lange toegangsweg naar het Centre Block, net achter de hoofdpoort in het hek rond de parlementsheuvel, staat de Centennial Flame. Deze is ontstoken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Canadese confederatie in 1967. De vlam brandt dwars door water heen op aardgas uit de Canadese provincie Alberta. In de zomermaanden worden in dit park rond de parlementsgebouwen gratis rondleidingen verzorgd. Gidsen vertellen over de personen van wie hier standbeelden staan. Kaartjes zijn verkijgbaar bij het Capital Information Centre tegenover de parlementsgebouwen aan Wellington Street of in het Visitor Welcome Centre onder de Peace Tower. Maar je kunt aan de hand van een gratis brochure ook op eigen gelegenheid rondkijken.

Changing the Guard

Het grasveld voor East Block en Centre Block is in de zomermaanden om 10.00 uur de plaats van de wisseling van de wacht, Changing the Guard. Deze is van eind juni tot eind augustus dagelijks als het weer dat toelaat en duurt een half uur. Een kwartier voor het eigenlijke begin krijg je uitleg over wat er gaat gebeuren. De Governor General’s Foot Guards en de Canadian Grenadier Guards, voor het merendeel studenten en vrijwilligers, voeren een taptoe-achtige show op in scharlaken rode uniformen en zwarte berenmutsen. Het korps vertrekt een kwartier voor de start van de ceremonie vanuit Cartier Square Drill Hall aan Laurier Avenue. De wachtposten worden voorafgegaan door de Band of the Ceremonial Guard. Deze telt veertig muziek-studenten die worden gerekruteerd via nationale audities. Uiteindelijk worden bij het parlementsgebouw drie wachtposten neergezet. De rest gaat naar Rideau Hall (zie over deze residentie van de gouverneur-generaal de aparte pagina) en naar het Nationaal Oorlogsmonument.

Northern Lights

Van begin juli tot begin september heeft op Parliament Hill de licht- en geluidshow Northern Lights plaats. De parlementsgebouwen doen dan dienst als projectiescherm. Het begint als het net donker geworden is. Met muziek en beelden wordt dan in een half uur het verhaal van Canada verteld. Met behulp van zeer geavanceerde technische en digitale middelen wordt een reis gemaakt langs hoogtepunten in de Canadese historie. Het is de zesde licht- en geluidshow die sinds 1984 in de zomer dagelijks op de parlementsgebouwen wordt geprojecteerd. Van 2009 tot en met 2014 draaide 'Mosaika' over Canada door de ogen van de eigen bevolking. Het commentaar van 'Northern Lights'  is in twee talen, Engels en Frans. Het is gratis, maar het doorgaan is wel afhankelijk van het weer. Op 1 juli, Canada Day, wordt hieraan nog een extra feestelijk tintje gegeven met artiestenshows, vermaak en vuurwerk. Dan is Parliament Hill het middelpunt van de viering van de verjaardag van Canada.

Bestemmingen in de omgeving van Parliament Hill

 • Gatineau

  Gatineau en Museum of Civilization vanaf Ottawa (foto Ronald de Lange)
  De tweede grote stad van de National Capital Region is Gatineau aan de Québec-kant van de Ottawa River. Die is niet zo groot als het er tegenover in de provincie...
 • Greenbelt

  Het natuurpark Greenbelt in Ottawa, Ontario.
  Rond het Ottawa-deel van Canada's National Capital Region is een groen gebied verwezenlijkt dat de Greenbelt wordt genoemd. Daar zijn natuurgebieden en...
 • Langs Sussex Drive

  Residentie gouverneur-generaal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Sussex Drive wordt wel de historische mijl van Ottawa in de Canadese provincie Ontario genoemd, al is hij wel wat langer. Het is een van de oudste straten van...
 • Nederlandse tulpen in Canada's National Capital Region

  Tulpen in Ottawa, de National Capital Region van Canada.
  Als je in het voorjaar in Canada's National Capital Region en vooral in Ottawa (provincie Ontario) en Gatineau (provincie Québec) bent, zul je parken en perken...
 • Rond Parliament Hill

  Sluizen in het Rideau Canal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
  Parliament Hill, de locatie van Canada's nationale parlement, ligt centraal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario. De heuvel grenst aan het stadscentrum en...