Parks Canada

Wandelroutes in beschermde natuurgebieden (foto: Ronald de Lange)
Wandelroutes in beschermde natuurgebieden

Het overheidsinstituut Parks Canada beheert een grote reeks opmerkelijke beschermde natuurgebieden. Daarbij zijn 46 nationale parken en vier waterreservaten (plus 171 nationaal historische locaties). Naar eigen zeggen is het een van de grootste nationale parkensystemen in de wereld. In iedere provincie zijn ook nog beschermde provinciale parken die onder beheer staan van provinciale overheidsorganisaties. Het zijn er vele honderden. Veel parken lijken op het eerste gezicht nogal op elkaar. De verschillen zitten in de soorten wild, in de diversificatie in planten, in de geologische structuren en in de formaten. Banff National Park in de Rocky Mountains in Alberta was het eerste beschermde natuurgebied van Canada, gesticht in 1885.

Recreatie

De nationale parken zijn beschermde gebieden waar wild en flora zich redelijk ongestoord kunnen ontwikkelen. De protectie bestaat vooral uit bescherming tegen industrie. De recreatieve mogelijkheden worden wel uitgebuit. Zo zijn er vaak campings en golfbanen, meestal beheerd door Parks Canada zelf. Er zijn gemarkeerde wandelroutes, uitkijkplatforms, bezoekerscentra met exposities, films en video’s, boek- en souvenirwinkeltjes, informatiebalies. Waar de wandelpaden minder goed toegankelijk zijn, werden houten vlonders, plankiers en trappen gebouwd. Overal zijn theatertjes en mensen die zorgen voor ontvangst, begeleiding, uitleg, rondleidingen, excursies en lezingen.

Toegankelijkheid

Voor bezoekers zijn parkeerterreinen in de parken bij de bezoekerscentra of zo dicht mogelijk bij de ingang. Waar dat niet kan of ongewenst is, rijden busjes waarvan de ritprijs bij de entree is inbegrepen. Over die toegankelijkheid laaien af en toe felle discussies op. Hebben flora en fauna niet te lijden van die auto’s en al die mensen? Hoeveel bezoekers kunnen maximaal een park in zonder schade toe te brengen aan de natuur? In enkele gevallen heeft dat geleid tot het nog slechts druppelsgewijs toelaten van mensen. Een overzicht van alle nationale parken is op de website van Parks Canada te vinden. Toegangskaartjes kunnen bij de ingangen worden gekocht. Als je van plan bent meerdere nationale parken en/of nationale historische monumenten te bezoeken, is een Parks Canada Discovery Pass voordelig. Deze moet per persoon aangeschaft worden. Dat kan van tevoren online of bij de kassa van je eerste park of monument.