Restaurants in Canada

Canadezen eten veel buitenshuis. Het aantal restaurants, fastfoodketens en donutshops is daarop aangepast en is dan ook gigantisch. Ze zijn te vinden langs de toegangswegen naar de stad, in de directe omgeving van bezienswaardigheden en overnachtingsgelegenheden, in het centrum (downtown) en zelfs in woonwijken. Er zijn restaurants waar je terecht kunt voor 'gewone' biefstuk met aardappelen en groente of een hamburger met friet, maar er zijn ook zeer veel gespecialiseerde en bijzondere eetgelegenheden, zoals Chinees, Thais, Indiaas, Koreaans, Vietnamees, Grieks, Japans en Italiaans. Er is hier en daar zelfs een Hollands restaurant, al richten die zich dan vooral op Indonesische gerechten zoals je die kent van het Chinees-Indische restaurant. Veel eetgelegenheden bieden naast hun specialiteit ook 'gewone' gerechten om zoveel mogelijk klanten te kunnen bedienen. Zie ook de pagina over eten en drinken bij de algemene informatie over Canada.

Wachten

Het is gebruikelijk dat je bij het binnenkomen van een restaurant wacht tot iemand van het personeel je naar een tafel begeleidt of je vraagt even te wachten tot er een tafel beschikbaar is. Alleen in fastfoodzaken kun je meteen naar een vrij tafeltje gaan. Daar moet je je eten ook zelf bij de counter halen. Bij de gerechten worden meestal tomatenketchup en azijn geserveerd. Vaak kun je echter ook mayonaise (mayo) krijgen, maar daar moet je dan wel om vragen. Roken in een restaurant is in bijna elke provincie niet toegestaan. Koffie kun je bestellen als regular (gewoon, met een beetje melk en een beetje suiker) tot aan triple triple (met een drievoudige hoeveelheid melk en suiker erin). Helemaal niets in de koffie is black. In de Franstalige provincie Québec en het Franstalige delen van de provincie New Brunswick is gewone koffie café au lait of café crème (met melk en suiker), zwart is café noir of espresso.

Afrekenen

Wat het afrekenen betreft (check please): bijna altijd komen boven op de bedragen die in de menukaart staan nog provinciale en federale belastingen. Bedieningsgeld en fooien zijn evenmin in de prijs inbegrepen maar worden wel verwacht. Zie ook de pagina over fooien geven.