Taal in Canada

Canada heeft twee officiële talen: Engels en Frans. Alle officiële stukken van de federale regering en het nationale parlement worden altijd in beide talen opgesteld. Daarnaast houden de oorspronkelijke bewoners en de immigranten meestal hun eigen moedertalen aan.

In de provincie Québec is het Frans de eerste taal. Dat is Québec-Frans. Er zijn wat afwijkingen van het Franse Frans. Een taalwet bepaalt daar dat in reclame, op uithangborden en in andere openbare uitingen het Frans groter vermeld moet zijn dan een eventuele Engelse tekst. De meeste mensen spreken er echter ook Engels, hoewel dat niet altijd even gemakkelijk of spontaan gaat.

New Brunswick is de enige Canadese provincie die officieel tweetalig is: Engels en Frans. Dat komt door de Acadische gebieden in de noordelijke en noordoostelijke delen, waar veel Frans gesproken wordt. Maar je kunt er overal goed met Engels terecht. Canada's hoofdstad Ottawa (gelegen in de provincie Ontario) is officieel ook tweetalig, maar lang niet overal kun je ook met Frans terecht. De rest van het oosten van Canada heeft het Engels als eerste en enige officiële taal, hoewel er ook in de andere provincies Franstalige enclaves zijn.