Telefoneren in het oosten van Canada

Het Canadese telefoonnet is uiterst modern. Wat echter lekker ouderwets is gebleven, is de mogelijkheid de hulp van een operator in te roepen. Een 0 intoetsen, wachten, en je hebt contact. Verder gaat alles via geautomatiseerde systemen, tot aan het opvragen van een telefoonnummer toe. Canadezen zijn verslaafd aan telefoneren. Overal zie je telefoons: op openbare toiletten, in restaurants, in winkelcentra, in cellen op hoeken van straten, op stations, gewoon langs de straat, bij bezienswaardigheden en attracties, zelfs in parken, in natuurgebieden en op stranden. Maar natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een mobieltje. Daarmee zie je ze dan ook overal bellen, tot bij het afrekenen aan de kassa in de supermarkt en aan tafel in het restaurant toe...


Netnummers

Lokaal bellen via landlijnen is in Canada inbegrepen in het maandabonnement en kost dus niets extra, hoe lang je ook praat. Hetzelfde netnummer betekent echter niet automatisch dat je altijd lokaal belt. Een sprekende computer zal het laten weten als een netnummer moet worden ingetoetst. Voor interlokaal/interzonaal (‘long distance’) bellen moet een ‘1’ voor het netnummer worden ingedrukt. In Toronto en Niagara Falls en omgeving moet je ook voor lokaal bellen het netnummer intoetsen, dus altijd een tien-cijferig nummer, want daar zijn twee netnummers van kracht. De netnummers (area code) van de belangrijkste plaatsen in het oosten van Canada zijn:

- New Brunswick hele provincie 506,

- Newfoundland and Labrador hele provincie 709,

- Nova Scotia hele provincie 902,

- Ontario voor Toronto 416 en 647, omgeving Toronto 905 en 289, Ottawa en omgeving 613, van Sault Ste. Marie tot Peterborough en omgeving 705, Thunder Bay en omgeving 807, Windsor en London en omgeving 519, Niagara Falls en omgeving 905 en 289,

- Prince Edward Island hele provincie 902,

- Québec voor Montréal en omgeving 514, voor Ville de Québec, Chicoutimi, Rimouski en omgeving 418, voor Trois-Rivières, Gatineau, Sherbrooke en omgeving 819.


Internationaal

Voor gewoon bellen vanuit Canada naar Nederland toets je 011-31 in, het netnummer zonder de voorste nul en dan het abonneenummer. Naar België is het 011-32, netnummer zonder nul en abonneenummer. Je kunt collect telefoneren via een Nederlandssprekende computer: naar Nederland via KPN-Telecom tel. 1-800-363-4031, naar België via Belgacom tel. 011-800-3200-3200. Vanuit Nederland en België naar Canada telefoneren gaat door eerst 001 in te toetsen en dan netnummer en abonneenummer.

Vanuit hotels

Bellen vanuit een hotelkamer kan nogal prijzig zijn. Het hotel rekent hogere bedragen dan de telefoonmaatschappijen. In veel hotels is lokaal bellen echter gratis. Via een lokale lijn kan meestal ook een (gratis) 1-800-nummer bereikt worden. Langs die weg en de toegangsnummers van bijvoorbeeld KPN of Belgacom kun je dan toch redelijk betaalbaar bellen met thuis.


Betaaltelefoons

In telefooncellen en betaaltelefoons kun je bellen met munten, een creditcard of een Canadese telefoonkaart. Die laatste kun je kopen in telefoonwinkels in de meeste winkelcentra (shopping malls), maar ook bij postkantoren, postagentschappen en warenhuizen. Ze zijn te gebruiken in plaats van munten of andere kaarten of door het intoetsen van een speciaal 1-800-nummer met code. Op dezelfde manier kun je ook telefoneren met de calling-cards van KPN Telecom en Belgacom. De creditcard kun je gewoon in de gleuf steken, er meteen weer uithalen en bellen maar.

Mobieltjes

Een mobieltje wordt in Canada een cell phone genoemd. Ze zijn in Noord-Amerika bereikbaar onder dezelfde soort nummers als de vaste lijnen, dus met gewoon het netnummer van de plaats waar je woont of werkt en een zevencijferig abonneenummer. Geen aparte 06-nummers dus. De gewone Europese GSM-toestellen voor mobiel bellen werken in Noord-Amerika alleen als ook de hier gebruikte frequentiebanden erop zitten, dat is de 850/1900-band. De meeste modellen van de laatste tijd zijn voor zowel het Noord-Amerikaanse als het Europese systeem geschikt. Het kan voordelig zijn in Canada vooruitbetaalde telefoonkaarten te kopen voor long distance via cell phones, bijvoorbeeld bij een postkantoor. Overigens is bellen tijdens autorijden niet toegestaan, tenzij het om een handsfree-toestel gaat.


Satelliettelefoon

Niet overal in Canada ben je op je mobieltje bereikbaar. Buiten het grensgebied met de VS en de grotere steden is er geen dekking meer. Ga je de wildernis in, dan kan een satelliettelefoon van Thuraya of Iridium uitkomst bieden. Die zijn echter niet goedkoop. Je kunt daarvoor het beste naar een telefoonwinkel of een van de telefoonmaatschappijen gaan.