Vertrek uit Canada

Voor je weer uit Canada vertrekt, moet je bij sommige vliegmaatschappijen je vlucht twee dagen voor de geplande vertrekdatum herbevestigen (reconfirmation). Meestal gaat het daarbij alleen om het controleren van de vertrektijd en word je daarvoor met een automatische telefoonbeantwoorder verbonden. Bij de meeste maatschappijen kun je vanaf 24 uur voor vertrek online inchecken. Dan kun je zelf uit de beschikbare stoelen kiezen. Spullen uitprinten kan meestal wel in het hotel of bij je gastfamilie en anders zijn er afdrukmogelijkheden op de meeste vliegvelden. Vaak kun je de gegevens ook naar je mobiele telefoon doorsturen en kun je die op het vliegveld tonen. Uiteraard moet je eventueel nog wel je bagage inchecken; de wachtrij daarvoor is tegenwoordig echter nauwelijks korter dan voor het gewone inchecken. De meeste vliegmaatschappijen willen dat je voor vluchten naar Europa drie uur voor vertrek op het vliegveld bent.

De douane wil een geldig paspoort van je zien en bij de veiligheidscontrole moet je ook je instapkaart tonen. Voor de terugvlucht naar Nederland en België is geen elektronische toestemming van de Canadese overheid (eTA) nodig. Wel moet je voldoen aan de regels voor het binnenkomen van de Europese Unie. Ga je vanuit Canada verder naar een ander land, dan moet je uiteraard wel aan de vereisten van dat land voldoen. Om door te reizen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten heb je ook elektronische toestemming van dat land nodig.

De meeste Canadese vliegvelden hebben belastingvrije winkels. Die zijn echter niet te vergelijken met de winkelcentra van Schiphol en andere grote Europese vliegvelden. Gekochte producten krijg je pas vlak voor het instappen in het vliegtuig en zijn in principe veilig bevonden om de cabine mee in te nemen. Zie over uitvoervoorwaarden en elektronische reistoestemming verder bij Douanebepalingen.