Bezoek aan Kurá Hulanda

Lodge Kura Hulanda is gebouwd op de klif, direct bij het aantrekkelijke Playa Kalki
Lodge Kura Hulanda (niet het genoemde hotel) is gebouwd op de klif, direct bij het aantrekkelijke Playa Kalki, ©Charles Hoffman

De Nederlander Jacob Gelt Dekker, een (door zijn pittige uitspraken over de Antillen omstreden) zakenman met veel liefde voor reizen en antropologie, nam het initiatief om een groot deel van de vervallen stadswijk Otrobanda te restaureren. Jarenlang werkte hij met zijn medewerkers aan zijn Kurá Hulanda, dat Hollands erf betekent. De vervallen huisjes werden opgeknapt en tot unieke hotelkamers omgebouwd: stuk voor stuk anders en met authentieke meubels en stoffen ingericht. Al met al is het een luxecomplex met maar liefst twee zwembaden midden in de stad geworden. Ook kwamen er drie restaurants (Museum Restaurant, Astrolab, Jaipur en het nieuwe Sculpture Garden restaurant- zie restaurants) en een Afrika-museum over de geschiedenis van de slavernij.

Inmiddels is het complex door UNESCO tot World Heritage uitgeroepen. Onder leiding van een deskundige gids is het zeer de moeite waard om je rond te laten leiden door het museum, het geeft een niet al te fraai maar realistisch inzicht in de belangen van slavenhandelaars door de eeuwen heen. Door tekeningen, teksten en voorwerpen (zoals een nagebouwd ruim van een slavenschip) wordt de geschiedenis tastbaar en krijg je ook een beeld van de rol die Curaçao in de slavenhandel heeft betekend. Er zijn ook (amateuristische, maar zeer toegankelijke) openluchtvoorstellingen over slavernij. Curaçao is jarenlang een groot slavendepot geweest en op de plek van Kurá Hulanda werden de slaven bijeengedreven voor hun volgende (barre) reis. Kurá Hulanda is het museum met de beste Afrikaanse collectie van het Caribisch gebied. Zie voor meer informatie Geschiedenis. Voor meer informatie over het museum zie De musea van Curaçao.

Andere Bezienswaardigheden op Curaçao