De forten van Curaçao

Het riffort
Het riffort

In 1634 veroverden de Nederlanders Curaçao op de Spanjaarden. Om te voorkomen dat het eiland weer in handen van een ander zou vallen, werd meteen begonnen met het bouwen van verdedigingswerken. Het eerste Nederlandse bouwwerk was Fort Amsterdam, dat de toegang tot de natuurlijke haven de Sint-Annabaai bewaakte en onderdak bood aan geschut, dienstwoningen en bestuursgebouwen van de bewindvoerder van het eiland. De gouverneurswoning bevond zich boven de toegangspoort. Fort en residentie zijn uitvoerig gerestaureerd en de regering van de Nederlandse Antillen zetelt er nog steeds. Via de smalle, overdekte toegang kun je het Fortplein oplopen. Aan de andere kant van het fort staat de Fortkerk, de oudste protestantse kerk van het eiland. De kerk in haar huidige vorm dateert uit 1766-1769, maar volgens oude kaarten heeft er in 1707 op dezelfde plek een kleine, houten kerk gestaan en daarvoor zelfs nog een provisorisch gebouwtje. Er worden ook regelmatig concerten gegeven.

De Fortkerk heeft een museum, zie voor meer informatie De musea van Curaçao. Twee andere belangrijke forten in de geschiedenis van het eiland zijn Fort Piscaderabaai en Fort Sint-Michielsbaai, maar van beide zijn alleen nog de restanten te zien. De West-Indische Compagnie bouwde deze forten om ook de andere natuurlijke baaien van het eiland tegen indringers te beschermen.

Nog wel in stand gehouden is Fort Nassau. Het 18e-eeuwse Fort (Oranje) Nassau heette in de tijd van de Bataafse Republiek nog Fort Republiek, later werd het Fort Nassau. Het ligt dicht bij de wijk Scharloo, hoog op een heuvel, en kijkt uit over de hele stad, in het bijzonder het Schottegat en de Sint-Annabaai. Er is een restaurant in gevestigd. Van het 19e-eeuwse Fort Waakzaamheid in Otrobanda zijn alleen nog de restanten zichtbaar. Om nog betere bescherming aan de stad en vooral de haven te bieden werden twee andere belangrijke forten gebouwd: Riffort op de punt van Otrobanda en Waterfort aan de andere kant in Punda.

In Riffort is nu onder andere een winkelcentrum gevestigd, Waterfort maakt nu deel uit van het Plaza Hotel en in de boogjes zitten winkeltjes en restaurants. Tot slot is er ter bescherming van de Caracasbaai in het begin van de 18e-eeuw nog een klein fort gebouwd, Fort Beekenburg, dat genoemd is naar de initiatiefnemer Van Beek. Het is nog in goede staat en alleen op afspraak te bezichtigen, tel. 4611133.