De stranden van Curacao

Het strand Kleine Knip op Curacao
Het strand Kleine Knip op Curacao, ©HdeK

Van breed zandstrand tot klein boca, Curaçao heeft stranden in alle soorten en maten. Teleurstellend is wellicht dat veel stranden bestaan uit kunstmatig aangebracht zand en dus van origine niet zo wit zijn. Nog een desillusie: de palmbomen zijn geïmporteerd. Alhoewel hier en daar gepoogd wordt om palmbomen op het strand te kweken, een onderneming die goed is gelukt bij Blaauwbaai. En dan nog dit: voor veel van de goed verzorgde stranden moet je toegangsgeld betalen, soms per persoon en soms per auto. De andere stranden zijn gratis. Hoe meer je richting Westpunt komt, des te meer gratis toegankelijke stranden. De lokale bevolking bezoekt veelal de publieke stranden: het is gratis en Antilliaans gezellig. Topless zonnebaden mag officieel niet, maar wordt op enkele openbare stranden gedoogd.


Links in het menu de lijst van grote en goed bezochte stranden aan de zuidkust. Omdat de prijzen snel wisselen (lees: stijgen), wordt alleen aangegeven of het een betaald of gratis toegankelijk (publiek) strand is.

(Grote) Knip

Knip is zeer populair bij de lokale bevolking. Voor de goedgetrainde zwemmer is het rif bereikbaar vanaf het strand, maar het is wel een flink eind zwemmen, dus opgepast. Veel dichter bij het strand kan heel mooi gesnorkeld worden bij de rotsen aan weerszijden van het strand. Antilliaanse families brengen hier vaak hun zondag door, met eten en lekkere muziek. Zie ook De toptien van bezienswaardigheden. Er is een bar met lokaal eten en drinken. Toegang gratis.

Blauwbaai

Strand dat wordt uitgebaat door het naastgelegen Blue Bay Curaçao Golf Resort. Mooi en goed onderhouden starnd met eigen gekweekte palmbomen, een zwembad, speeltuin met trampoline en strandwinkeltje. Verder een bar en restaurant Azzuro met een goede, internationale keuken. De toegang is pittig geprijsd, maar een ligbed is daarbij inbegrepen en de voorzieningen zijn luxe.

Caracasbaai

Het strand bestaat er uit zand en grind en is vooral populair bij snorkelaars en duikers, omdat het onderdeel is van het Onderwaterpark. Ook populair bij de lokale bevolking. Er zijn meerdere snackbars aanwezig, Pop’s Place is een leuke plek om te eten. De golfslag is vrij onrustig. Gratis toegang. Er wordt steeds meer gebouwd in en rond de baai, dus het zal er niet lang meer zo rustig zijn. Zie ook Toptien van beste duikplekken van Curaçao. De voormalige Baya Beach Club met een bar en zwembad, een stukje verderop, wordt nu voor allerlei plaatselijke activiteiten gebruikt. Er is een snackbar.

Cas Abou

Cas Abou heeft prachtig wit zand, palmbomen, een kalme zee en er staan parasols. Het is een ideaal strand voor zwemmers, duikers en snorkelaars, er zijn ook uitrustingen te huur. Er is een restaurant met kleedruimten, douches en toiletten. In het water ligt een groot duikplatform, waarop je kunt zonnebaden en vanaf kunt duiken. In het weekend is het er druk, echt goedkoop is het er niet. Betaald strand.

Daaibooi

Eenvoudig en natuurlijk strandje in een kleine baai. Met goede mogelijkheden voor duikers en snorkelaars, omdat er prachtige riffen zijn. Verder zijn er tegenwoordig diverse goede voorzieningen, zoals een snackbar (lekkere broodjes), parasols, toiletten en douches. Ligstoelen tegen betaling te gebruiken. Romantische plek. Toegang gratis.

Jan Thiel

Jan Thiel, ten oosten van Willemstad, is een strand dat populair is bij gasten van de naastgelegen resorts, bij kinderen die er volop kunnen spelen en bij snorkelaars en duikers. De laatste jaren is het strand opgeknapt: er zijn parasols, lig- en loungebedden, douches, winkeltjes, een schoonheidssalon (manicure/pedicure/massage) en een duikschool. Er is een waterspeeltuin voor jongere kinderen.

Het populaire strandrestaurant Zanzibar waar je de hele dag door kunt eten en drinken, serveert internationaal eten en heeft als specialiteit pizza’s. Het is niet goedkoop, wel altijd druk. Nieuw is restaurant Tinto, helemaal rechts op het strand, een goed grillrestaurant waar het ‘s avonds lekker zitten is. Betaald strand.

Kleine Knip

Ook zeer geliefd bij de Curaçaoënaars is Kleine Knip. Hier komt men met de hele familie voor een dag op het strand om te spelen, zwemmen en voor de barbecue. Tijdens het weekend is het er druk, maar gezellig. Toegang gratis.

Marie Pampoen

Hier wordt de vangst van de dag aan land gebracht. Echt een strand om te gaan kijken, vooral naar de lefgozers die van de rots af durven te duiken. Niet geschikt om een hele dag te zonnen of zwemmen, want er is te weinig schaduw. Om de baai heen liggen diverse restaurants met terras. Het strand bestaat uit kiezelstenen en zwemschoenen zijn geen overbodige luxe. Toegang gratis.

Piscadera Baai

Strand voor onder meer de gasten van nabijgelegen hotels en resorts. Wit zandstrand waar regelmatig concerten zijn en waar je ook kunt eten. Betaald strand.

Playa Jeremi

Een smalle, pittoreske inham met kristalhelder water. Ideaal om later op de middag te bezoeken als de zon minder fel is. Er is weinig schaduw en er zijn ook geen faciliteiten. Toegang gratis.

Playa Kalki

Prachtig maar klein en schaduwarm zandstrandje op het uiterste puntje van het eiland. Omgeven door kalkstenen klippen, wat het de ideale stek voor duikers en snorkelaars maakt. Een rustige idyllische plek, maar de zee kan hier af en toe wild zijn en er is een sterke stroming (niet zo geschikt voor kleine kinderen, dus) Er is een duikschool en een prima terrasrestaurant. Er zijn weinig parasols en een handjevol ligbedden is gereserveerd voor gasten van Kurá Hulanda Lodge, een 4-sterren-resort met zwembad en andere voorzieningen bovenop de klif (dit resort onderhoudt het strand). Toegang gratis.

Playa Lagún

Kleine baai met vissersbootjes en rustig, ondiep water bij de kust. Het heeft een smal wit zandstrand, bomen die flink schaduw geven en ligbedden (te huur) en is verder behoorlijk eenvoudig. Wel is er een strandtent met eenvoudig eten, zijn er toiletten (betaald) en een duikschool, uitgebaat door de eigenaar van het boven gelegen Bahia Appartments. Geliefd bij de lokale bevolking. Toegang gratis.

Porto Marie

Playa Porto MarieEen strand met wit zand, ook schaduw, strandbedden en parasols, gelegen op een plantage van maar liefst 600 hectare. Geschikt voor natuurliefhebbers, kinderen, snorkelaars en duikers. Er zijn trails aangelegd om te wandelen en te mountainbiken, waaronder de historische Hofi Royer trail. Er is een uitkijkpost voor de vogelliefhebbers. Op het strand zijn douches en toiletten en een bar/restaurant met een groot terras. Er worden lekkere, eenvoudige en betaalbare maaltijden geserveerd, onder meer Indisch eten.

Er is een duikschool en -winkel, Portomarie staat bij duikers bekend als The Valley, een vallei met aan beide kanten een rif. Vanwege het mooie uitzicht en de talrijke mogelijkheden voor duikers is het strand de laatste jaren populair en in het weekend zelfs bijzonder druk. Betaald strand.

Santa Cruz

Breed zandstrand met een paar voorzieningen en de activiteiten van een man die zich Captain Goodlife noemt. Voor een redelijke vergoeding vaart hij je met zijn taxiboot naar andere mooie plekjes rond deze baai, waaronder een paar afgelegen privéstrandjes en romantische grotten. Je kunt er snorkelen, duiken (ook diepzeeduiken), kayak varen en een (begeleide) natuurwandeling maken. Bij zijn steiger wordt goedkoop eten en drinken geserveerd. Let’s Go Watersports, Santa Cruz, tel. 8640438 of 5201147. Toegang gratis.

Seaquarium

Een strand, gelegen naast het Sea Aquarium, met alle denkbare faciliteiten, palmen en wit zand. Overdag ideaal voor kinderen, veel ondiepe gedeeltes. Er zijn winkeltjes, bars, restaurants en faciliteiten voor elke watersport. Behalve gezinnen komen ook veel jongeren op dit strand, ‘s avonds (vooral in het weekend) is het dé uitgaansgelegenheid van het eiland (Mambo Beach en Wet and Wild). Er zijn elke dag activiteiten, zoals concerten en filmvertoningen op het strand. De keuken heeft iedere dag een ander thema. Topless zonnebaden is toegestaan. Betaald strand.

Sint Michiel/Boca Sami

Klein strand in vissersdorpje, iets ten westen van Willemstad aan de baai van Sint Michiel. Je kunt er goed vissen, zwemmen, snorkelen en duiken (er is een duikschool, de oudste van het eiland), en er is een restaurant (Octopus) op de steiger met betaalbaar, lekker eten. Geen zandstrand. Zie ook Toptien van bezienswaardigheden. Toegang gratis.

Vaersenbaai

Acht kilometer voorbij Willemstad op de Weg naar Bullenbaai ligt de mooie Vaersenbaai. Geliefd bij duikers, omdat het rif zo dichtbij de kust ligt. In 2011 opende hier een grote strandtent: Kokomo Beach met ligstoelen, parasols, restaurant en bar, evenementen, zoals live muziek in het weekend. Het strand is gratis toegankelijk.