Vervoersmogelijkheden naar de Filippijnen

De gebruikelijke manier is per vliegtuig. Circa 30 internationale luchtvaartmaatschappijen hebben regelmatige diensten op Manila. Verscheidene maatschappijen (o.a. Air France, Cathay Pacific, China Airlines, Kuwait Airways, KLM, Lufthansa, Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways) hebben wekelijks een of meer vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar Manila. De vliegtijd bedraagt circa 16 uur (mede afhankelijk van tussenstops en eventuele overstap op een ander toestel).

Op sommige vluchten moet men een overstap combineren met een overnachting in de tussenstopplaats. De daarmee gepaard gaande kosten zijn dan gewoonlijk bij de ticketprijs inbegrepen. Een interessante mogelijkheid is natuurlijk ook een zodanig vluchtschema op te stellen dat men een reis naar de Filippijnen combineert met een meerdaags verblijf in een ander Aziatisch land. Als men niet te veel afwijkt van de rechtstreekse vliegroute hoeven de totale ticketkosten niet erg veel hoger te zijn. Tussenstopplaatsen die in aanmerking komen voor zo’n reiscombinatie zijn bijvoorbeeld Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Hongkong en Taipei. De vliegmaatschappijen Cathay Pacific, Malaysia Airlines en Singapore Airlines hebben ook rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar de internationale luchthaven van Cebu City (men hoeft dan dus niet te reizen via Manila).

Voordat men tickets bestelt loont het zeker de moeite eerst de tarieven van de verschillende luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen onderling te vergelijken. Er kunnen aanzienlijke verschillen zitten tussen de prijzen die door verschillende agentschappen voor eenzelfde vlucht gerekend worden. De bodemprijzen van een retourticket Amsterdam-Manila liggen de laatste jaren rond de 700 euro. Voor rechtstreekse vluchten naar Cebu City geldt meestal eenzelfde retourtarief als naar Manila. Reizigers met kleine kinderen doen er goed aan extra te letten op de percentages korting die door de verschillende luchtvaarmaatschappijen en reisagentschappen worden geboden. Op een ticketprijs van circa 1000 euro in het hoogseizoen maakt het behoorlijk wat uit of men een korting van 50 % of 33 % aanbiedt.

De gebruikelijke aankomstluchthaven op de Filippijnen is Ninoy Aquino International Airport (NAIA), voorheen bekend als Manila International Airport. Na het passeren van de douane kan men op de luchthaven geld opnemen bij een bankautomaat. Er zijn ook geldwisselkantoortjes welke het gehele etmaal geopend zijn. In de aankomsthal bevindt zich ook een informatiekantoor van het Department of Tourism. Hier kunt u een stadsplattegrond verkrijgen en een hotelkamer reserveren.

Voor het vervoer vanaf de aankomsthal naar de stad is men de laatste jaren afhankelijk van aircon-taxi’s met een relatief hoge ritprijs. Eventueel kunt u proberen bij de vertrekhal (op de verdieping boven de aankomsthal) een gewone taxi te nemen, waarbij dan wel vooraf een duidelijke afspraak wordt gemaakt over de ritprijs. Ga beslist niet in op het eerste aanbod want dan betaalt u altijd te veel. Informeer liever eerst even bij het informatiekantoor voor toerisme wat de normale prijs is voor het traject naar uw hotel (al wordt u dan wellicht in eerste instantie doorverwezen naar de dure taxi’s bij de aankomsthal).

Gebruik bij voorkeur een taxi met een meter en sta er ook beleefd op dat deze gebruikt wordt, tenzij een vooraf afgesproken prijs u redelijk voorkomt. Taxichauffeurs hebben vooral bij de luchthavens (ook elders in het land) de neiging de meter slechts met tegenzin in te schakelen. Bij gewone stadsritten doet zich dit verschijnsel minder voor. Grotere hotels hebben eigen vervoer van en naar de luchthaven.

Indien men van Manila direct per vliegtuig doorreist naar een andere bestemming op de Filippijnen moet men eerst van de internationale luchthaven naar de vlakbij gelegen nationale luchthaven (Manila Domestic Airport) gaan. De afstand bedraagt circa 2 km. Philippine Airlines heeft overigens sinds 1999 op Ninoy Aquino International Airport een eigen terminal (NAIA Centennial Terminal 2 ofwel NAIA II) in gebruik voor zowel haar internationale als nationale luchtvaartnet. In 2008 is – na jaren vertraging – tevens NAIA III geopend. Deze terminal III zal gebruikt worden voor binnenlandse vluchten van Cebu Pacific, Air Philippines en PALExpress (budgetvluchten van Philippine Airlines). Manila Domestic Airport, NAIA II en NAIA III kunnen vanaf de internationale luchthaven (NAIA) bereikt worden met de frequente pendeldienst Sunshine Shuttle Service.

De mogelijkheden om over zee de Filippijnen te bereiken zijn erg beperkt. Vanuit Europa is dat ook nauwelijks een interessant alternatief want een enkele reis over zee vergt ca. 5 weken en is aanzienlijk duurder dan een vliegreis. Eventueel interessant kan zijn een reis per vrachtschip (hoewel passagiersvervoer steeds minder voorkomt) van Singapore of Hongkong naar Manila. Er bestaat ook een bootverbinding tussen Sulawesi (Indonesië) en de steden Davao en General Santos in de zuidelijke Filippijnen.

Andere onderwerpen

 • Feestdagen en festivals

  Kruisigingsceremonie
  Hier volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste festivals op de Filippijnen:1 januari Nieuwjaarsdag; landelijk 1e zondag van januari Driekoningen;...
 • Fotografie

  Kokosmelk drinken
  In de grotere steden zijn kleurenfilms van de bekende merken verkrijgbaar maar het assortiment is meestal geringer dan in Nederlandse of Belgische fotozaken....
 • Geld

  Een biljet van 100 peso
  De officiële munteenheid is de Filippijnse peso of piso, welke is onderverdeeld in 100 centavos. In 2008 kwam een Euro op de Filippijnen ongeveer overeen met 65-...
 • Individueel reizen

  Eenvoudige bus, Tabuelan (Cebu)
  Indien men de Engelse taal redelijk beheerst en al eerder enige ervaring heeft opgedaan met indivueel reizen in het buitenland is het verantwoord op zelfstandige...
 • Vervoer op de Filippijnen

  Busterminal Ormoc City, Leyte
  Trein en metroHet spoorwegnet op de Filippijnen is nogal beperkt en het reizen per trein is een stuk tijdrovender dan per bus. De enige reguliere lijn is thans...