Immigranten op Gran Canaria

Op alle Canarische eilanden zijn duizenden buitenlanders min of meer permanent neergestreken, afkomstig uit Zuid-Amerika (vooral Colombianen) en uit Europa (vooral Duitsers, Britten en Ieren). Zij komen om te werken of om na hun pensioen te genieten van de ‘eeuwige lente’.

Verder leven er een paar duizend illegale immigranten. De Canarische Eilanden worden de laatste jaren overspoeld door Afrikaanse vluchtelingen. In de hoop Europa via de ‘achterdeur’ te bereiken wagen wekelijks tientallen, soms honderden mensen vanuit West-Afrika in gammele bootjes de gevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden. Slechts een op de drie haalt levend de overkant.

Deze immigranten (ze worden tijdelijk ondergebracht in opvangkampen) bezorgen de Canarische overheid veel hoofdbrekens. Eind 2006 waren er binnen een jaar ruim dertigduizend Afrikanen op de eilanden gearriveerd en werd in de media gesproken van een internationale vluchtelingencrisis.

Gerelateerde onderwerpen

  • Architectuur en woningbouw

    Las Palmas
    Architectuur op de Canarische Eilanden is verwant aan die van het Spaanse vasteland (vooral Andalusië) maar heeft ook Portugese, Britse, Afrikaanse en Latijns-...
  • Religie

    Geveltegel
    De Guanchen aanbaden verschillende goden waaronder Aborác, de god van de hemel, zon, maan en de sterren. Ze vreesden El Teide op Tenerife waarvan ze dachten dat...