Prehistorische kunst

De Guanchen lieten hun creatieve sporen na in de vorm van grotschilderingen en petroglyfen (rotsgravures). Spiraal- en cirkelvormen hadden duidelijk hun voorkeur. Deze geometrische vormen zien we terug in hedendaagse souvenirs en beeldende kunst.

Pottenbakken werd ook beoefend door de Guanchen en ze maakten figuren van klei. Bekend is de Ídolo de Tara, een vruchtbaarheidsbeeldje dat talloze malen is gekopieerd en vaak wordt afgebeeld in folders en dergelijke. Het werd gevonden op Gran Canaria en is te zien in Museo Canario in Las Palmas.

Hedendaagse pottenbakkers borduren voort op de technieken die de Guanchen ontwikkelden. Zonder gebruik te maken van een pottenbakkerswiel vervaardigen ze schalen, potten, kruiken en vazen die ongeglazuurd gebakken worden en daardoor de rode kleikleur behouden.

Gerelateerde onderwerpen

  • Architectuur en woningbouw

    Las Palmas
    Architectuur op de Canarische Eilanden is verwant aan die van het Spaanse vasteland (vooral Andalusië) maar heeft ook Portugese, Britse, Afrikaanse en Latijns-...
  • Religie

    Geveltegel
    De Guanchen aanbaden verschillende goden waaronder Aborác, de god van de hemel, zon, maan en de sterren. Ze vreesden El Teide op Tenerife waarvan ze dachten dat...