Rijk cultureel leven

Voor een paar niet al te grote eilanden heeft de Canarische regio een rijke en gevarieerde erfenis op het gebied van archeologie, architectuur, kunstnijverheid en folklore. Het beste moment om hiermee kennis te maken is tijdens een van de vele feestdagen, waarbij de inwoners in klederdracht de straat op gaan om te dansen en plezier te maken.

Uiteraard is de Canarische cultuur sinds de 15e eeuw sterk beïnvloed door die van Spanje maar de Canariërs zijn er trots op dat ze, gelegen op een kruispunt tussen drie continenten, hun levensstijl hebben kunnen verrijken met tradities en gebruiken uit alle windrichtingen terwijl tegelijkertijd hun oorspronkelijke (pre-Spaanse) identiteit voor een deel bewaard bleef.

Dat de inwoners van Gran Canaria hun culturele erfenis serieus nemen blijkt steeds weer als je over het eiland rondtoert: vrijwel iedere stad of dorp heeft een historisch museum(pje) en een casa de cultura waar hedendaagse kunstenaars exposeren.

Gerelateerde onderwerpen

  • Architectuur en woningbouw

    Las Palmas
    Architectuur op de Canarische Eilanden is verwant aan die van het Spaanse vasteland (vooral Andalusië) maar heeft ook Portugese, Britse, Afrikaanse en Latijns-...
  • Religie

    Geveltegel
    De Guanchen aanbaden verschillende goden waaronder Aborác, de god van de hemel, zon, maan en de sterren. Ze vreesden El Teide op Tenerife waarvan ze dachten dat...