Mannen en vrouwen

Dora Bakogianni
Dora Bakogianni, ©karpidis

Mannen en vrouwen leven in Griekenland een redelijk gescheiden leven. De emancipatie is op het Griekse platteland en dus ook op veel eilanden nog ver te zoeken. Vaak werkt de vrouw wel, maar draagt zij ook de zorg voor de kinderen en het huishouden. In nauwe samenwerking overigens met haar moeder, grootmoeder en andere vrouwelijke familieleden.

De mannen zoeken vaak vertier buitenshuis. De kafenía zijn dan ook echte mannenbolwerken waar een vrouw zich niet zal laten zien, tenzij ze er in de bediening werkt. Spelend met hun kolombói (kralenkettinkje), een typisch gezicht op de terrasjes van de kafenía, zitten de mannen achter hun kopje koffie luidkeels de toestand in de wereld te bespreken.

Uiteraard is de situatie op het platteland niet te vergelijken met die in de grote steden waar de emancipatie al veel verder is doorgedrongen. Hoopgevend is het feit dat Griekenland voor het eerst een vrouwelijke minister van Buitenlandse zaken heeft: Dora Bakogianni, voorheen burgemeester van Athene.

Gerelateerde onderwerpen

  • Hechte familiebanden

    Anja Steinlechner en de Koninklijke familie van Griekenland
    Veel eilandbewoners wonen niet permanent op hun eiland. Vaak trekken ze in de winter naar hun tweede huis in Athene of Thessaloniki om in het voorjaar of zomer...
  • Veiligheid

    Door de vele bochten en bergen komt het niet vaak voor dat de hoogste boete voor snelheidsovertreding wordt bereikt
    Erg prettig is het feit dat er op de eilanden weinig criminaliteit is. U zult zien dat inwoners gewoon hun deuren open laten staan en hun auto of brommer vaak...